Hlavní obsah

Odbory v Nové huti vyhlásily výstražnou stávku

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Odbory v ostravské ocelářské společnosti Ispat Nová huť (INH) požadují, aby vedení firmy po dohodě s vlastníkem přehodnotilo svůj dosavadní cíl snížit počet zaměstnanců do konce roku 2005 na 8862 osob (z nynějších více než 11 tisíc). Na podporu svého požadavku organizují 23. dubna hodinovou výstražnou stávku.

Foto: Petr Hejna

Ivan Hajniš

Článek

Uvádí se to v prohlášení, které odbory vydaly na pátečním mimořádném zasedání Podnikové odborové rady (POR) a jejího krizového štábu. Odbory již na jednotlivých provozech ustavily stávkové výbory. Podle místopředsedy POR a šéfa krizového štábu Jaroslava Marka je podpora stávky ze strany zaměstnanců velká.

"Samozřejmě však nemůžeme na hodinu zastavit práci na všech provozech, nejde to například na koksovně a ocelárně. Je to výstražná stávka, jejím smyslem není poškodit společnost Ispat Nová huť," řekl. Stávkovat se bude na provozech, kde práci zastavit lze. "Včera jsem byl na odborové konferenci na jednom z provozů a mnozí lidé, kteří mají v den stávky odpolední nebo noční směnu, jsou nešťastni, že nebudou stávkovat, protože stávka se uskuteční od 9 do 10 hodin," podotkl Marek.

Dodal, že odbory proto dělají také petici, aby podporu stávce mohli vyjádřit i ti zaměstnanci, kteří právě nebudou mít dopolední směnu. "Nacházíme se v regionu, kde je kritická míra nezaměstnanosti. V současné době není naděje na vstup nových investorů. Realizace slibovaných projektů na tvorbu nových pracovních míst se nedaří. V současné době není nutné, aby INH zbytečně ještě více prohlubovala již tak vysokou nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji. Požadujeme, aby snižování počtu zaměstnanců v INH probíhalo na základě objektivních podkladů a analýz," uvádějí odbory ve svém prohlášení.

Podle odborových předáků jednou z ověřených a využívaných metod, jak omezit snižování počtu zaměstnanců, je zkracování pracovní doby. "Chceme postupně zkracovat délku pracovního týdne, abychom omezili počet zaměstnanců, kteří by museli být propuštěni. Z výroků vedení INH se dovídáme, že je náš požadavek nereálný, a že nelze požadovat vytváření "umělých" pracovních míst na úkor produktivity práce." "Ustanovili jsme stávkové výbory, stávkové hlídky, jednáme s policií. Upozorňujeme také obchodní partnery, aby v době výstražné stávky do podniku nejezdili, protože brány budou zataraseny," dodal Marek.

Reklama

Související témata:

Související články

Odbory Nové huti chystají výstražnou stávku

Odbory ostravské ocelářské společnosti Ispat Nová huť (INH), jímž se zatím nepodařilo dohodnout s vedením firmy na kolektivní smlouvě na léta 2003 až 2005,...

Novohuťáci demonstrovali za práci

S transparenty "100 tisíc nezaměstnaných v regionu už stačí", "Vládo, podporuj tvorbu pracovních míst, ne vytunelované banky" přišly v pondělí před hlavní...

Výběr článků

Načítám