Hlavní obsah

Odboráři v Nové huti vyhlásili stávkovou pohotovost

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Stávkovou pohotovost vyhlásily v pondělí odbory v akciové společnosti Ispat Nová huť. Zástupcům vedení a odborové organizace se dosud nepodařilo dohodnout letošní kolektivní smlouvu.

Foto: STaRS Karviná

Letní koupaliště v Karviné

Článek

"Přestože jsme kolektivní vyjednávání protáhli o další týden a jednali jsme také o víkendu, nebylo vyjednávání dosud úspěšné. Podniková odborová rada dnes vyhlásila stávkovou pohotovost a odborová konference v úterý rozhodne o dalších krocích," řekl Právu místopředseda Podnikové odborové rady při Nové huti Jaroslav Marek po jejím pondělním zasedání.

Strany se nemohou dohodnout na vývoji zaměstnanosti

Sporným bodem nejsou mzdy ale vývoj zaměstnanosti, o kterém mají vedení a odbory rozdílné představy. "Vedení se odvolává na vládní usnesení s tím, že do konce roku 2005 by se personální stavy firmy měly snížit na 8860 lidí. Vedení vládní usnesení záměrně špatně interpretuje. Usnesení neříká, že zaměstnanost musí klesnout až na uvedený počet. Může se snížit maximálně do této hranice," uvedl pro Právo zdroj, který je obeznámený s průběhem vyjednávání.

Jak dodal, odbory v návaznosti na zaměstnanost požadují snížit do roku 2005 v nepřetržitých provozech pracovní dobu na 35 hodin týdně. "Vedení sice nabídlo určitou dohodu a odboroví vyjednavači ji potvrdili, ale obě strany se liší v principech, takže jednání opět nebyla úspěšná," dodal.

Stop nesmyslnému propouštění, volají odboráři

Kolektivní vyjednávání v Nové huti se protahuje již od loňského října, zatím se uskutečnilo patnáct kol. V únoru byl spor o kolektivní smlouvu řešen přes zprostředkovatele, ale ani jemu se nepodařilo navrhnout pro obě strany přijatelnou dohodu. O vyhlášení stávkové pohotovosti odbory uvažovaly už minulý týden, nakonec však vyjednávání prodloužily.

"Lepíme po fabrice hesla Stop nesmyslnému propouštění a 35 hodin týdně do roku 2005. K hlavní bráně zřejmě umístíme nápis Stávková pohotovost," řekl Právu člen krizového štábu odborů Karel Macura. "Krizový štáb navrhne další kroky a v úterý návrh předloží odborové konferenci, která rozhodne o dalším postupu," dodal. Platnost loňské prodloužené kolektivní smlouvy končí 31. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám