Hlavní obsah

Obchody zůstanou o svátcích zavřené, rozhodli senátoři

– Praha

Senátoři schválili návrh svého kolegy Františka Bublana (za ČSSD) na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích. Návrh také omezuje prodejní dobu na Štědrý den. Za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do miliónu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Proti předloze již dříve protestovala ODS, označila to za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody. Návrh nyní dostane k vyjádření vláda a k projednání Sněmovna.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeny nejdéle do 12.00 hodin.

Omezení by se podle Bublana nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Omezení by se ale vztahovalo na zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Bublan ve středu řekl, že hlavním cílem zákona je upravit vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci a přiblížit se alespoň částečně k normám, které jsou ve většině evropských zemí. Řekl také, že většina zemí omezuje prodej ještě víc.

Více času na rodinu a koníčky

„Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade EU zvýšený důraz. Pracovní život by neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Proti zákonem nařízenému omezení prodejní doby se postavil například Jaroslav Kubera (ODS). „Ten zákon je nadbytečný, je to jenom další plevelení našeho právního řádu,“ řekl. Jako příklad uvedl, že o Štědrém dnu by neměla vysílat ani televize, protože televizní pracovníci musí být v práci, a také třeba policisté by mohli být doma u rodin.

Petr Gawlas (ČSSD) naproti tomu uvedl, že by si uměl představit zákaz prodeje třeba i o nedělích, ale uznal, že je to požadavek „mimo realitu“. Zákon podpořili i senátor a předseda agrární komory Jan Veleba i předseda Senátu Milan Štěch.

Zákon podle Bublana vznikl po téměř rok trvajících konzultacích s pracovníky obchodu, jejich odborovými svazy, ale i s některými provozovateli velkých obchodních řetězců. Zákon už loni v listopadu představil Odborový svaz pracovníků obchodu. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby měly obchody o státních svátcích zavřeno?
Ano
71 %
Ne
25,4 %
Je mi to jedno
3,6 %
Celkem hlasovalo 49698 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám