Hlavní obsah

Petr Gawlas

Foto: Právo
Článek

Bývalý senátor za volební okrsek Frýdek-Místek pracoval dlouhou dobu jako pedagog na středním odborném učilišti, později se začal živit jako projektový manažer. Třinecký rodák žije v obci Jablunkov, kde zasedá v tamním zastupitelstvu.

Senátor Petr Gawlas se narodil v Třinci 21. ledna 1962. Vystudoval střední odborné učiliště se zaměřením na hutnictví, poté speciální pedagogiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a následně absolvoval studium na pedagogické fakultě v Ostravě.

Po studiích nastoupil jako pedagog na středním odborném učilišti v Třinci, dále se živil coby mistr výpraven v Třineckých železárnách. V mezidobí let 1994 - 2010 působil jako projektový manažer ve společnosti Třinecký inženýring.

Od roku 2002 zasedá v zastupitelstvu města Jablunkov, v roce 2006 se stal členem ČSSD a po čtyřech letech byl v obvodu Frýdek-Místek zvolen do horní komory Parlamentu. Byl místopředsedou Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Mezi lety 2008 až 2012 byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje. Funkci senátora vykonával do roku 2016, kdy ve volbách nezískal dostatek hlasů a svůj mandát tak neobhájil.

Je ženatý a má dceru a syna.

Články k tématu