Hlavní obsah

Obchody v Praze mohou na chodníky, restaurace nemusí ani platit nájmy za předzahrádky

Pražský magistrát odpustí restauratérům nájem za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky. Hoteliérům a majitelům penzionů zase promine místní poplatky z pobytu. Důvodem je, že jde o nejvíce postižené skupiny podnikatelů v souvislosti pandemií nemoci covid-19 a restriktivními vládními opatřeními. Pražští zastupitelé o tom rozhodli ve čtvrtek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nouzový stav vylidnil Staroměstské náměstí

Článek

Opatření by se mělo týkat i farmářských trhů. Dalším živnostníkům Praha umožní zdarma nabízet své zboží před provozovnami, aniž by museli platit zábor prostranství. Opatření budou platit do konce letošního roku.

„(Pomoc) nespočívá v redistribuci veřejných prostředků, ale prostředky, které by podnikatelé za normálních okolností odvedli městu, jim necháme. Takže tam nedochází k přerozdělování a pokřivování trhu," řekl náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Na poplatcích z ubytování šlo loni do městské pokladny asi 344 milionů korun. „Takže jde o poměrně významnou podporu tohoto sektoru,” řekl Vyhnánek. Na poplatcích za předzahrádky vybralo město 100 milionů a stejnou částku na nájemném.

Otevřít jen zahrádky? Když začne pršet, můžeme to jídlo zase vyhodit, namítají restauratéři

Ekonomika

Magistrát umožní majitelům obchodů bezplatně využít chodníky před provozovnami, aby na nich mohli prodávat. Pouze odešlou žádost o zábor prostranství, která by okamžikem odeslání byla schválena. Uhradit nicméně musí správní poplatek 100 korun, který jim město nemůže odpustit. Obchodníci dále musí zachovat bezpečný průchod po chodníku a místo po sobě uklidit a vyčistit.

Opatření podpořili i opoziční zastupitelé, například zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS) nebo předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher.

Vládní plán postupného otevírání provozoven předpokládá povolení zahrádek od 25. května, zatímco vnitřní prostory restaurací a hospod by fungovaly od 8. června.

Reklama

Související články

Restaurace otevřou ve dvou vlnách

Otevřít by měly jako první v pondělí 25. května venkovní zahrádky hospod, kaváren a restaurací. O čtrnáct dní později by měly otevřít i vnitřní prostory těchto...

Výběr článků

Načítám