Hlavní obsah

Obchodní válka nabírá na obrátkách. Čína uvalila cla na americké produkty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína v pondělí s okamžitou platností zavedla cla až do výše 25 procent na 128 výrobků ze Spojených států. Oznámilo to čínské ministerstvo financí. Dopředu avizovaným krokem Peking reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil prezident Donald Trump. Čínská cla se týkají mimo jiné amerického mraženého vepřového, vína nebo ořechů. Bílý dům v reakci na nová cla obvinil Čínu z nekalých obchodních praktik deformujících trhy.

Foto: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Namísto, aby se zaměřovala na spravedlivě vedený americký export, měla by Čína zastavit své nekalé obchodní praktiky, které poškozují národní bezpečnost USA a deformují světové trhy,” uvedla mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová.

Upozornila rovněž, že klíčovou příčinou problémů na trhu s ocelí jsou subvence a nadměrné výrobní kapacity v Číně.

Čína už na konci března USA vyzvala, aby se „stáhly z okraje propasti” a vyhnuly se hrozící obchodní válce. Již tehdy avizovala, že v odpovědi na uvalení cla na ocel a hliník by mohla cla zavést na zboží z USA v hodnotě tří miliard amerických dolarů (62 miliard korun).

Na některé ovoce a ořechy, například jablka a mandle, Peking uvalil clo ve výši 15 procent, na osm produktů včetně vepřového dokonce ve výši 25 procent.

„Pozastavení celních ústupků ze strany Číny je legitimní akce v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO), jejímž účelem je ochrana čínských zájmů,” uvedlo čínské ministerstvo financí.

Americký prezident Donald Trump již dříve podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, která vešla v platnost v pátek. Výjimku nejprve přiznal Kanadě a Mexiku, ve čtvrtek k nim přibyly Austrálie, Argentina, Brazílie, Jižní Korea a členské země Evropské unie. [celá zpráva]

Trumpův novější návrh na cla by se pak dotkl čínského zboží za 60 miliard dolarů (1,24 biliónu korun). Krok Trump odůvodňuje tím, že Čína porušuje pravidla WTO. Konkrétně má zahraničním držitelům patentů upírat jejich autorská práva. Ze stejného důvodu podal Washington žalubu u WTO. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čína a USA jsou na prahu obchodní války

Spojené státy v pátek podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli údajnému porušení amerického duševního vlastnictví. Napětí mezi oběma...

Výběr článků

Načítám