Hlavní obsah

Čína a USA jsou na prahu obchodní války

Novinky, bož

Spojené státy v pátek podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli údajnému porušení amerického duševního vlastnictví. Napětí mezi oběma zeměmi eskaluje poté, co americký prezident Donald Trump podepsal výnos, který by umožnil na Čínu uvalit další cla právě kvůli údajné čínské krádeži duševního vlastnictví. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump ukazuje podepsaný dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží.

Článek

Trump již dříve podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, vešla v platnost v pátek. Výjimku nejprve přiznal Kanadě a Mexiku, ve čtvrtek k nim přibyly Austrálie, Argentina, Brazílie, Jižní Korea a členské země Evropské unie. [celá zpráva]

Čínské ministerstvo se v pátek vyjádřilo, že v reakci na toto opatření zavede odvetná cla na amerického zboží v hodnotě tří miliard amerických dolarů. Seznam dotčeného zboží, obsahuje 128 produktů.

Trumpův novější návrh na cla by se pak dotkl čínského zboží za 60 miliard dolarů (1,24 biliónu korun) a ještě více obě země přiblížil k obchodní válce, uvedla agentura Reuters. Cla by ale začala platit až 30 dní po podpisu.

Čína: Válku nechceme, ale nebojíme se jí

Čína v reakci na novou Trumpovu hrozbu vyzvala Spojené státy, aby se ze začínajícího konfliktu stáhly. „Čína doufá, že se neoctne v obchodní válce, ale na druhou stranu se nebojí účasti v ní,“ uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo obchodu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Si Ťin-pching byl podruhé zvolen čínským prezidentem

Spojené státy Čínu viní z porušování pravidel WTO, konkrétně má zahraničním držitelům patentů upírat jejich autorská práva. Čínské společnosti podle americké vlády využívají patenty i po skončení licenčního kontraktu, který jim dovoluje je používat pouze na dobu určitou. Čína podle Američanů nečiní dostatečné kroky, aby tomuto porušování duševního vlastnictví zabránila. Kromě toho Čína nutí západní společnosti do nepříznivých a diskriminačních podmínek kontraktu, argumentují Spojené státy.

Jak Trump, tak zástupce čínského ministerstva obchodu uvedli, že obě strany jsou v kontaktu. Vzhledem k tomu, že se Číňané opakovaně vyjádřili, že o otázce patentů nemíní diskutovat, není jasné, o čem chtějí obě strany v tuto chvíli jednat, podotkla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám