Hlavní obsah

Obamovo vítězství. Pfizer zrušil obří fúzi, zdanění se nevyhne

Americká farmaceutická firma Pfizer zrušila plánované převzetí konkurenční irské společnost Allergan za zhruba 160 miliard dolarů (3,8 biliónu korun). Rozhodnutí následovalo poté, co Washington ohlásil nové plánované kroky proti vyhýbání se vysokému zdanění v USA. Fúze měla vytvořit největšího výrobce léků na světě. Pfizeru měla zároveň umožnit snížení daňové zátěže přesunem sídla do Irska.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Logo společnosti Pfizer v irském Dublinu

Článek

Ke zrušení plánované fúze společnosti dospěly po "vzájemné dohodě". Pfizer ve středečním sdělení zmínil nejnovější kroky amerického ministerstva. Souhlasil prý rovněž, že Allerganu zaplatí 150 miliónů dolarů (3,57 miliardy korun) jako náhradu za výdaje spojené s transakcí, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo financí představilo v pondělí již třetí balík opatření proti takzvaným inverzím, které americkým podnikům umožňují vyhýbat se vysokému zdanění firemních zisků v USA.

V rámci těchto inverzí americká firma obvykle koupí menšího zahraničního konkurenta a přesune své oficiální daňové sídlo do jeho země.

Reuters: Velké vítězství pro Obamu

Nová pravidla amerického ministerstva jména obou farmaceutických společností výslovně nezmiňovala. Jedno z opatření však cílilo na charakteristický rys jejich spojení, totiž historii Allerganu jakožto významného kupce mnoha firem, napsala agentura Reuters.

Zrušení fúze je podle ní velkým vítězstvím pro amerického prezidenta Baracka Obamu, který podniky měnící své sídlo kvůli minimalizaci daní v úterý kritizoval.

Vyhýbání se daňové povinnosti označil za velký problém a apeloval na republikány ovládaný Kongres, aby kroky blokující tuto praxi podpořil.

Daňové úniky

Pfizer se na převzetí Allerganu dohodl loni v listopadu. Do Irska, kde by měl podstatně menší firemní daně, hodlal v rámci fúze přesunout svou adresu, nikoli však své ústředí nebo své provozy. Firemní daň v Irsku činí 12,5 procenta. V USA to je 35 procent.

Po oznámení nejnovějších amerických kroků proti daňově motivovaným přesunům firemních sídel do zahraničí se objevily spekulace, že americká firma zřejmě transakci zruší.

Praxe známá jako inverze je sice legální, nicméně v politické rovině je považována za neetickou. Plány na slučování podniků se kvůli přísnějším americkým pravidlům proti takovému postupu rozpadaly i v minulosti.

Poté, co Obamova administrativa zakročila proti inverzním praktikám, zrušila v roce 2014 americká farmaceutická společnosti AbbVie zamýšlené převzetí irského konkurenta Shire v hodnotě 55 miliard dolarů.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Na problém stěhování firem do daňových rájů upozornila i současná aféra Panama Papers. Podle analytického centra Glopolis daňové ráje připraví Česko ročně až o 57 miliard korun a celou EU o 190 miliard eur (5,13 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám