Hlavní obsah

Nová vláda rozhodne o Temelíně i ekotendru

Právo, Jiří Vavroň

Nová koaliční vláda může zásadně přemalovat ekonomickou mapu země. Pokud ji sestaví ODS, TOP 09 a VV bude mít jednu nespornou výhodu, kterou neměla žádná vláda od roku 1998. Na čem se usnese, to hlasy svých 118 poslanců bez problémů prosadí, navíc následně lehce přehlasuje jakékoli možné veto.

Článek

Rozhodnout musí o dostavbě Temelína, zrušení či pokračování obřího ekologického tendru, ale bude mít sílu prosadit ve Sněmovně i zrušení některých zákonů, například o zákazu privatizace Letiště Praha nebo o opětovném zvýšení mateřské.

Poplatky zůstanou, mohu se i zvýšit

Nová vláda především podle všech předpokladů ještě v letošním roce ukončí současný schizofrenní stav placení zdravotnických poplatků, kdy v Praze se platí podle původní dikce zákona třicetikorunový poplatek, v ostatních krajích občané pokud požádají, mohou získat různé formy kompenzací.

Nová vláda podle všech předpokladů vyvine tlak, aby poplatky byly podle původní dikce zákona placeny všude. Změna může nastat u poplatků v lékárnách, kde může dojít k jejich redukci či zrušení přinejmenším u položek na jednom receptu. Naopak zvýšit se může jiná forma spoluúčasti pacienta při využívání zdravotnických zařízení.

Důchody se nezvýší

Starobní důchodci budou moci počítat alespoň nejbližší tři roky se zvýšením důchodů pouze v tom případě, že by se výrazně zvýšila inflace a došlo by k prudkému propadu relace důchod/mzda. S jiným zvýšením nelze počítat.

Vláda bude muset v každém případě podle rozhodnutí Ústavního soudu do října příštího roku přijít s novým důchodovým zákonem, který spravedlivěji uzpůsobí výši penze výši mzdy v produktivním věku.

Nová vláda se bezesporu pokusí silou svých 118 hlasů prosadit změny v sociálním systému země. Mezi ně může patřit změna zákona, který vrátil výši mateřské do původní výše, zpět ke snížené dávce zhruba o pětinu. Dá se počítat s přijetím rozhodnutí o snížení porodného, rodičovského příspěvku a dalších dávek.

Žádné nezdaněné výhody

Dojde k zeštíhlení státní správy a zaměstnanců, kteří jsou svou mzdou napojeni na státní rozpočet. Aby nemuselo dojít ke snižování platů, budou se muset snížit početní stavy. Změny by se nemusely týkat učitelů a policistů. Změny směrem dolů ale nastanou například v platech ústavních činitelů.

Odbory mohou počítat s tím, že nová vláda normálně zdaní tzv. zaměstnanecké benefity typu režijních jízdenek, stravenek a že v tomto duchu změní zákony. Změn se může dočkat i stavební spoření, státní příspěvek bude možné získat jen na pořízení vlastního bydlení. Zrychlí se uvolnění regulovaného nájemného.

Privatizace nezamrzne

Prodej Letiště Praha sice zakázala minulá Sněmovna zákonem, to však neznamená, že by tento zákon nemusel být novou Sněmovnou zrušen. Vedle privatizace letiště by se mohla otevřít i otázka privatizace České pošty.

Nová koaliční vláda patrně, pokud vycházíme z předvolebních materiálů, může radikálně omezit i dotace, zejména do průmyslu a zemědělství, ale na kulturu. Vláda zřejmě velmi rychle rozhodne i záležitosti, které se nemohla odhodlat vzhledem ke koaličnímu složení Topolánkova vláda a které nemohla vyřešit ani úřednická Fischerova vláda.

Nový kabinet tak pravděpodobně kývne na dostavbu Temelína. Otázkou, vzhledem k dosavadnímu postoji VV, je pokračování či ukončení tendru na obří ekologickou zakázku. Podle názoru expertů však vláda bude respektovat stanovisko právníků, zda by případné zrušení tendru sebou neneslo poměrně velké arbitrážní náklady.

Cíl – rozumný rozpočet

Vláda potřebuje v rozpočtu na příští rok buď uspořit, nebo získat například vyšším výběrem daní kolem 60 miliard korun. Nakolik se eventuálně mohou změnit daně, je v současné době pouhou spekulací.

Prvotní zřejmě budou rychlé rezervy v rozpočtu – tedy škrty a racionalizace výdajů, nad kterými může panovat rychlá koaliční shoda.

Půjde hlavně o to, zda konkrétní kroky zástupců budoucích koaličních stran naplní přání předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že „už nemíříme do Řecka, nýbrž do Skandinávie“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám