Hlavní obsah

Norský ropný fond se propadl do ztráty, čeká další výkyvy na trzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský státní investiční fond, který je největší svého druhu na světě, v pololetí prodělal 188 miliard norských korun (téměř 468 miliard korun). Akcie a nemovitosti, které spravuje, kvůli pandemii ztratily na hodnotě. Hodnota fondu se ale už vrátila na úroveň ze začátku roku, tedy do doby před příchodem krize způsobené šířením nového koronaviru.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Šéf norského státního fondu Yngve Slyngstad

Článek

Správce fondu Yngve Slyngstad v úterý uvedl, že do budoucna ještě počítá na trzích s dalšími výkyvy.

Majetek fondu nyní dosahuje zhruba 10,2 bilionu norských korun (25,3 bilionu Kč), což je v přepočtu 4,7 milionu Kč na každou osobu v Norsku. Za loňský rok fond vykázal díky růstu světových akciových trhů rekordní zisk 180 miliard dolarů.

Fond, jehož plný název je Statens pensjonsfond Utland, tedy státní penzijní fond, který investuje globálně, obyvatelům Norska střádá příjmy z prodeje ropy na důchod. Přitom investuje do firem z celého světa.

„Ačkoli se akciové trhy ve druhém čtvrtletí zotavily, stále čelíme značné nejistotě,” upozornil náměstek šéfa fondu Trond Grande, kterého citovala agentura Reuters.

Norský ropný fond má za sebou druhý nejlepší rok v historii

Ekonomika

Fond drží podíly zhruba v 9200 společnostech po celém světě. Spravuje asi 1,5 procenta všech akcií obchodovaných na světových burzách. Investuje ale také do dluhopisů a nemovitostí.

Norská vláda z fondu v uplynulém pololetí vybrala 167 miliard norských korun, jimiž podpořila domácí ekonomiku zasaženou pandemií.

Fond přitom loni prožil druhý nejlepší rok v historii, když zaznamenal výnos 20 procent. Nejvíce fond vydělal v roce 2009, kdy se mu zejména díky výnosům akcií firem Apple, Microsoft a Nestlé vrátilo 26 procent z investovaných prostředků.

Norsko, které v minulosti zbohatlo díky těžbě ropy, se v poslední době snaží investovat co nejetičtěji a nejodpovědněji ve vztahu k životnímu prostředí.

Exxon přestane těžit v Norsku. Prodá aktiva za 106 miliard

Ekonomika

Z tohoto důvodu norský fond před časem ze svého portfolia vyřadil akcie společností, které obchodují s uhlím. Šlo mimo jiné i o polostátní český energetický gigant ČEZ.

Základy fondu položil v roce 1990 norský parlament, první peníze pak fond na investice získal v roce 1996. Cílem fondu je zajistit, aby mělo Norsko dostatek peněz i v době, kdy éra fosilních paliv skončí. Peníze získané prodejem ropy investuje fond výhradně mimo Norsko, aby nepřehříval norskou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám