Hlavní obsah

Norský ropný fond má za sebou druhý nejlepší rok v historii

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský státní fond, který investuje příjmy z prodeje ropy, má za sebou druhý nejlepší rok v historii. Ve čtvrtek na to upozornil server listu Financial Times. Fond v loňském roce zaznamenal výnos ve výši 20 procent. Objem spravovaných prostředků momentálně dosahuje 1,1 bilionu dolarů (25,38 bilionu korun).

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Šéf norského státního fondu Yngve Slyngstad

Článek

Fond Norsko založilo v roce 1996, aby uchovalo zisky z těžby ropy pro budoucí generace. Postupem času se z něj stal největší investiční státní fond na světě. Podle jeho šéfa Yngveho Slyngstada v loňském roce vláda více vydělala na investicích než na samotné těžbě.

„Otevíráme druhou kapitolu. První kapitola podle mě byla těžba ropy v Severním moři, v čemž se nám dařilo postupovat celkem rozvážně. Teď začíná druhé období, kdy se snažíme co nejhladším způsobem spravovat fondy, které z toho vzešly,“ uvedl.

Nejvíce fond vydělal v roce 2009, kdy se mu zejména díky výnosům akcií firem Apple, Microsoft a Nestlé vrátilo 26 procent z investovaných prostředků.

Největší státní investiční fond vyřadil z portfolia akcie ČEZ

Ekonomika

Norsko, které v minulosti zbohatlo díky těžbě ropy, se v poslední době snaží investovat co nejetičtěji a nejodpovědněji ve vztahu k životnímu prostředí.

Z tohoto důvodu norský fond před nedávnem ze svého portfolia vyřadil akcie společností, které obchodují s uhlím. Šlo mimo jiné i o polostátní český energetický gigant ČEZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám