Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA před prezidentskými volbami klesla na 7,9 procenta

Novinky, Bohumír Žídek

Ve Spojených státech minulý měsíc vzniklo 661 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla z 8,4 na 7,9 procenta. Informoval o tom server listu Financial Times s tím, že oživení amerického trhu práce stále zpomaluje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zlepšení ekonomické situace by ve volbách pomohlo stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého vyzve bývalý viceprezident Joe Biden.

Článek

Aktuální data ukazují nejvyšší zářijovou míru nezaměstnanosti od konce války.

Zatímco o prázdninách americká ekonomika průměrně vytvořila 1,6 milionu nových pracovních míst, v září to nebyla ani polovina.

Nárůst nových pracovních míst zpomaloval už v létě. Zatímco v červnu jich přibylo 4,8 milionu, v červenci jich zaměstnavatelé vytvořili již jen 1,8 milionu. Třetina nových pracovních míst vznikla v oblasti pohostinství a volnočasových aktivit.

„Míra zlepšení se očividně snížila s tím, jak nový vzestup viru omezil tempo rozvolňování, vyhlídky na říjen tak nejsou povzbudivé,” sdělil Financial Times hlavní ekonom Pantheon Macroconomics Ian Shephardson.

Jde o poslední data o trhu práce před prezidentskými volbami, jež se budou konat 3. listopadu. Obhajujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa v nich vyzve bývalý demokratický viceprezident Joe Biden.

Nezaměstnanost v USA klesla, přibylo 1,8 milionu pracovních míst

Ekonomika

Nejhůře na tom americká ekonomika byla v dubnu. V důsledku toho tehdy zaniklo 20,5 milionu pracovních míst a míra nezaměstnanosti dosáhla 14,7 procenta, což bylo nejvíce od roku 1948, kdy se data evidují.

Před začátkem pandemie se americká míra nezaměstnanosti pohybovala na nejnižších hodnotách za posledních padesát let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám