Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Česku dosáhla v lednu 2,3 procenta. Meziročně jde o pokles o jeden procentní bod. Meziměsíčně to je o desetinu procentního bodu více. Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla dvou procent, u žen 2,6 procenta. Podíl zaměstnaných k celé populaci dosáhl v prvním měsíci tohoto roku 75,2 procenta.

„Zaměstnanost se v prvním měsíci roku zvýšila u mužů. Její celková míra se v meziročním porovnání navýšila o 1,6 procenta, což vede k návratu vyššího podílu ekonomicky aktivních osob na trhu práce,“ uvedla Ilona Mendlová z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Česko má třetí nejnižší nezaměstnanost mladých v EU

Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku měří také Úřad práce. Podle jeho údajů byla lednová míra 3,6 procenta. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat byla nezaměstnanost nižší, a sice na úrovni 2,2 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám