Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku na dvou procentech

Novinky, bož
Aktualizováno

Prosincová nezaměstnanost v Česku činila dvě procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně tak došlo k jejímu snížení o 0,1 procentního bodu. Ve srovnání s listopadem pak byla nižší o dva procentní body.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti.

Článek

„Od roku 2013 rostla zaměstnanost a naopak počet lidí hledajících si práci se snižoval. Tyto trendy se vyčerpaly s koncem roku 2018,“ uvedl ke zveřejněným datům ředitel statistiky trhu práce Dalibor Holý.

„Aktuální meziroční indexy proto již ukazují stagnaci souhrnných ukazatelů českého trhu práce,“ dodal.

Česko má stále nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti mužů dosahovala 1,8 procenta, mezi ženami pak bylo 2,4 procenta nezaměstnaných.

Klesá nejen nezaměstnanost, ale i zaměstnanost

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň upozornil, že současně klesala míra zaměstnanosti i nezaměstnanosti. „Zatímco snižování nezaměstnanosti je dlouholetým trendem, snižování zaměstnanosti novinkou, kterou přinesl rok 2019,“ řekl Novinkám.

„Hledajícím lidem se lépe daří najít práci (nižší nezaměstnanost), ale zároveň méně lidí v produktivním věku pracuje (nižší zaměstnanost),“ dodal.

V Česku přibylo 8,5 tisíce nezaměstnaných, pořád jich je méně než lidí se dvěma pracemi

Ekonomika

Obojí je podle Bartoně následkem citelného nárůstu mezd, který má dvojí efekt. „Při vyšších mzdách lidé snáze naleznou práci, za kterou se jim vyplatí pracovat (ve srovnání se sociálním zabezpečením),“ uvedl Bartoň.

„Druhým efektem je, že si při vyšších mzdách někteří lidé rychleji vydělají na svůj spotřební koš. Tím pádem si mohou dovolit opustit pracovní trh a věnovat se na plný úvazek rodině, cestování, koníčkům. Ekonomové se shodují, že s rostoucím bohatstvím bude právě trávení volného času mimo zaměstnání nejdůležitější výzvou příštích dekád,“ uzavřel ekonom.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám