Hlavní obsah

V Česku přibylo 8,5 tisíce nezaměstnaných, pořád jich je méně než lidí se dvěma pracemi

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,2 procentního bodu na 2,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Počet lidí bez práce však oproti minulému čtvrtletí vzrostl o 8,5 tisíce na 113,4 tisíce. Lidí se dvěma zaměstnáními je ale více než nezaměstnaných – zhruba 136 tisíc.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnaní v Česku

Článek

Počet pracujících se meziročně zvýšil o 6,4 tisíce na 5,307 milionu lidí. Počet mužů se zvýšil o 4,1 tisíce, počet žen o 2,3 tisíce.

Snižuje se počet pracujících ve věku do 40 let, naopak počet pracujících nad 40 let stoupá.

Na českém pracovním trhu chybějí už i nekvalifikovaní pracovníci

Finance

„Zajímavostí bezesporu je, že počet osob s alespoň dvěma zaměstnáními je dnes vyšší než počet nezaměstnaných. Konkrétně se jedná o 136 tisíc takovýchto pracujících oproti 115 tisícům nezaměstnaných,“ doplnil ředitel odboru statistiky trhu práce Dalibor Holý.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám