Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 5,2 procenta

Novinky, tov

Obecná míra nezaměstnanosti v Česku byla v červenci 5,2 procenta, o 0,8 procentního bodu nižší než ve stejném období loňského roku. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Znamená to, že ze všech obyvatel ČR ve věkovém rozmezí 15 až 64 let je jen 5,2 procenta nezaměstnaných, což v absolutních číslech znamená lehce přes 270 tisíc lidí. Takto nízkou míru nezaměstnanosti mělo Česko naposledy v předkrizovém roce 2008, s výjimkou letošního června, kdy byla ještě o desetinu procentního bodu nižší a činila 5,1 procenta.

Údaje z trhu práce jsou další pozitivní zprávou o české ekonomice, která ve druhém čtvrtletí rostla meziročně o 4,4 procenta, vůbec nejrychleji v Evropě. [celá zpráva]

„Jsem rád, že se i díky investičním aktivitám vlády, zefektivnění čerpání prostředků z fondů EU a obecnému uvolnění fiskální politiky podařilo nastartovat ekonomický růst. Ten s sebou kromě růstu, pro většinu obyvatel asi lehce abstraktní veličiny zvané hrubý domácí produkt, přináší i něco zcela konkrétního – nová pracovní místa,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozdílná metodika

Statistický úřad tzv. obecnou míru nezaměstnanosti počítá podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech.

Ukazatel vyjadřuje podíl počtu nezaměstnaných na celkovém součtu zaměstnaných a nezaměstnaných osob. Statistické šetření umožňuje vedle nezaměstnaných, kteří si aktivně hledají práci, podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci vůbec nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt. Takových „ekonomicky neaktivních” osob je v ČR asi 140 tisíc.

Čísla statistiků o nezaměstnanosti kvůli metodice vycházejí nižší než údaj zveřejňovaný Úřadem práce ČR (ÚP). Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu vydělený počtem všech lidí ve věku 15 až 64 let, kteří žijí na daném území. V červenci podle ÚP klesla nezaměstnanost v Česku na 6,3 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám