Hlavní obsah

Pracovních míst je více, nezaměstnanost přesto vzrostla

– Praha

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla meziměsíčně o desetinu procentního bodu na 6,3 procenta. Bez práce tak bylo 456 341 lidí. Současně ale opět přibylo volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli nejvíce od prosince 2008, konkrétně 98 055. V pondělí to uvedl Úřad práce ČR.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Podle něj za nárůstem počtu nezaměstnaných stojí hlavně příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství na pracovní úřady. Zveřejněný nárůst nezaměstnanosti se shoduje s odhady analytiků.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence Úřadu práce ČR. Ve vyšším počtu se nám hlásili také rodiče dětí ve školním věku, kteří nemají přes prázdniny hlídání. V menší míře začali přicházet i absolventi škol,” uvedla Kateřina Sadílková, která byla pověřena řízením pracovního úřadu.

Loni v červenci míra nezaměstnanosti činila 7,4 procenta a počet lidí bez práce od té doby klesl o 85 023, proti letošnímu červnu jich je ale o 4946 více. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v červenci 440 130 lidí, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do práce.

Největší problémy má Mostecko

Počet volných pracovních míst se proti červenci 2014 zvýšil o 46 976 a proti letošnímu červnu o 1072. Na jedno volné místo tak v současné době připadá 4,7 uchazeče.

Nejvíce lidí, téměř 20, se uchází o jedno místo na Bruntálsku. Následují okresy Ústí nad Labem a Karviná. Na opačné straně žebříčku skončily Prachaticko, Domažlicko a Praha-východ, kde na jedno místo připadá shodně 1,6 uchazeče.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 58 okresů, naopak v 17 regionech se snížila. Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy je na Mostecku, kde činí 11,9 procenta. Nejnižší mírou nezaměstnanosti se chlubí Praha-východ, kde činila v červenci 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám