Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší za posledních devět let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v květnu dosahovala hodnoty 4,1 procenta. Jde o nejnižší květnovou hodnotu nezaměstnanosti od roku 2008. Ve čtvrtek to uvedl Úřad práce ČR. Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

„V jarních měsících již začíná tradičně nezaměstnanost klesat z titulu zahájení sezónních prací, nezaměstnanost však nadále klesá i z titulu příznivého ekonomického vývoje, jelikož se snižuje i po zohlednění tradiční sezónnosti,” sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Počet volných pracovních míst v květnu vzrostl o 9,4 procenta a překonal 174 tisíc. „To je nejvyšší hodnota  od ledna 1991,” připomněl Seidler.

„Podíl nezaměstnaných osob za celý rok 2016 dosáhl 5,5 procenta. Pokračující příznivý vývoj ekonomiky bude nezaměstnanost snižovat i v letošním roce. Pokud by byla meziměsíční dynamika stejná jako v minulém roce, nezaměstnanost by poklesla na 4,2 procenta,” domnívá se Seidler.

„Natolik významný pokles však v tuto chvíli neočekáváme vzhledem k tomu, že nezaměstnanost je již velmi nízká a v některých oborech je problém najít vhodnou pracovní sílu,” dodal s tím, že za letošek očekává nezaměstnanost ve výši 4,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v Česku klesla na 4,4 procenta

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dál klesla, z březnových 4,8 procenta se dostala na 4,4 procenta. Bez práce bylo ke konci měsíce 327 199 lidí, což je nejnižší...

Výběr článků

Načítám