Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 4,4 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dál klesla, z březnových 4,8 procenta se dostala na 4,4 procenta. Bez práce bylo ke konci měsíce 327 199 lidí, což je nejnižší dubnová hodnota od roku 2008. Počet volných míst se zvýšil na 159 072, informoval ve středu úřad práce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v dubnu o téměř 88 tisíc osob. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu,“ řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Ve více než polovině krajů se nezaměstnanost v dubnu dostala pod celorepublikový průměr. Nejlépe si vedl Plzeňský kraj, kde klesla na 2,7 procenta. Naopak nejvyšší podíl lidí bez práce měl se sedmi procenty Ústecký kraj, ale i u něj nezaměstnanost oproti březnu klesla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka si Česko velmi pravděpodobně udrží první příčku s nejnižší nezaměstnaností v celé EU. Upozornil, že nezaměstnanost proti loňskému dubnu klesla o 1,3procentního bodu.

„Firmy už nemají kde brát. V tom, koho hledají, se toho v posledních měsících příliš nemění. Na prvním místě jsou opět pomocní pracovníci do výroby, kvalifikovaní dělníci, kováři a nástrojáři. V top desítce i nadále zůstávají řidiči, pracovníci ostrahy, kuchaři a řemeslníci,” řekl Dufek.

„Prohlubující se nesoulad mezi nabídkou pracovníků a poptávkou po nich ze strany zaměstnavatelů vytváří letos ideální podmínky pro další zrychlení růstu mezd a výsledně i inflace,“ upozornil ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám