Hlavní obsah

Češi zvyšují náskok před Němci a upevňují si vedení v žebříčku nejnižší nezaměstnanosti

Novinky, bož

Nezaměstnanost v březnu mírně poklesla na úroveň 3,4 procenta. Vyplynulo to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se nezaměstnanost snížila o 0,7 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti zůstává nejnižší od roku 1993. Podle srovnání Eurostatu tak máme i nadále nejnižší míru nezaměstnanosti v evropské osmadvacítce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Míra nezaměstnanosti v březnu

Článek

Data zveřejněná ČSÚ se týkají nezaměstnanosti ve věkové kategorii od 15 do 64 let. Míra nezaměstnanosti žen pak činí 3,4 procenta, mužů 2,5 procenta.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně dosahovala v březnu 9,5 procenta. V celé EU činila nezaměstnanost osm procent. Vyplynulo to z údajů, které v úterý statistický úřad EU Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Eurostat srovnává údaje o nezaměstnanosti ve věkové kategorii od 15 do 74 let. V této věkové kategorii činí míra české nezaměstnanosti dokonce jen 3,2 procenta.

Češi nadále premianty

Česko tak i nadále zůstává evropským premiantem. Druhé Německo vykazuje míru nezaměstnanosti 3,9 procenta.

„Česko tak v posledních měsících dokonce zvyšuje svůj náskok před druhým Německem,” podotkl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Na třetím místě se umístila Malta s 4,1 procenta. V Polsku činí míra nezaměstnanosti 5,3 procenta, v Rakousku 5,9 procenta.

Slovensko se potýká s nezaměstnaností 8,4 procenta, což je o čtyři desetiny procentního bodu nad průměrem EU (8 procent).

V eurozóně ubyl milión nezaměstnaných

„Situace se zlepšuje nejen v Česku, ale napříč celou Evropou. Meziměsíčně sice v březnu nedošlo k tak velkému pokroku jako na začátku roku, ale pozitivní trend na trhu práce v eurozóně dál pokračuje,” připomněl Jan Bureš.

„Meziročně ubyl v eurozóně skoro jeden milión nezaměstnaných,” dodal ekonom.

Nejvyšší nezaměstnanost je v Řecku, které dodalo o dva měsíce starší čísla (23,5 procenta) a ve Španělsku (18,2 procenta). Třetí nejvyšší nezaměstnanost v EU má Kypr (12,9 procenta). V Chorvatsku stoupla míra nezaměstnanosti o tři desetiny procenta 11,6.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám