Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Británii klesla

Novinky, bož

Britská míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku dosahovala 4,8 procenta. To je pokles o 0,3 procentního bodu ve srovnání s nezaměstnaností 5,1 procenta na konci loňského roku. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil britský Národní statistický úřad (ONS).

Foto: Carl Recine, Reuters

Okno pracovní agentury ve městě Stoke-on-Trent

Článek

Zaměstnanost potom vzrostla o 0,2 procenta na 75,2 procenta. Stále však zůstává 1,4 procenta pod úrovní před začátkem pandemie.

Mezi mladými lidmi potom v posledním čtvrtletí klesla jak míra nezaměstnanosti, tak zaměstnanosti, upozornil server listu Financial Times.

Nezaměstnanost klesá

Ekonomika

Britové v reakci na pandemii a její vliv na trh práce zavedli vlastní verzi kurzarbeitu. Od 1. března 2020 vláda hradí zaměstnavatelům 80 procent nákladů na mzdu každého zaměstnance, který v souvislosti s epidemií nemůže pracovat.

Tento příspěvek je nicméně zastropován částkou 2500 liber (72 900 korun) měsíčně. Stát se v tomto případě postará i o odvody na důchod a pojištění v nezaměstnanosti. Program byl opakovaně prodloužen, naposledy 3. března 2021, a to až do září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám