Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nezaměstnaných v Česku podle údajů Úřadu práce v dubnu klesl o 8740 na 297 876 lidí. Meziročně však počet uchazečů vzrostl o 43 836. Podíl nezaměstnaných na populaci za měsíc klesl o 0,1 procentního bodu na 4,1 procenta. Meziročně se však jedná o nárůst z loňských 3,4 procenta.

Foto: Novinky

Úřad práce

Článek

„S příchodem jara došlo k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, v zahradnictví, těžbě, ale také v logistice či e-shopech,“ konstatoval generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Úřad také upozornil, že navzdory přes rok trvající pandemii dosahuje aktuální nezaměstnanost jen zhruba polovičních hodnot ve srovnání s poslední recesí v roce 2009.

V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Například v gastronomii, cestovním ruchu nebo lázeňství zaměstnavatelé totiž vyčkávají na další postup při rozvolňování protiepidemických opatření. Už nyní ale začínají někteří z nich nabízet volná pracovní místa pro číšníky nebo kuchaře,“ dodal Najmon.

Nezaměstnaných je v Česku o 80 tisíc více než před rokem

Ekonomika

Do evidence uchazečů o zaměstnání přibylo 28 649 lidí. Z evidence naopak odešlo 37 389 uchazečů.

ČSÚ: Nárůst nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí

V úterý svá data o nezaměstnanosti vydal také Český statistický úřad (ČSÚ). Ten vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Zatímco úřad práce počítá podíl registrovaných uchazečů o zaměstnání na celkové populaci ve věku 15 až 64 let, ČSÚ na základě vlastního šetření počítá poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Proč mzdy dál rostou? Nejslabší dostali padáka

Ekonomika

Obecná míra nezaměstnanosti podle metodiky ILO dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku 3,4 procenta. To představuje meziroční nárůst o 1,4 procentního bodu a mezičtvrtletní o 0,3 procentního bodu.

Celkový počet nezaměstnaných se podle metodiky ILO v prvním čtvrtletí zvýšil o 73,3 tisíce na 179,5 tisíce.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Nezaměstnaných v únoru přibylo

Bez práce bylo v Česku ke konci února celkem 311 643 lidí. Je to o 2604 více než v lednu, a dokonce o 84 094 více než před rokem. Vyplývá to z dat, jež v pátek...

Na kurzarbeitu je konečně shoda

Vládní koalice se po tři čtvrtě roce vyjednávání konečně dohodla na parametrech takzvaného kurzarbeitu. Jde o možnost zkrácené práce, kdy firma platí lidem za...

Výběr článků

Načítám