Hlavní obsah

Neúspěch vládních stran zablokuje další ekonomické reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Analytici, které Novinky oslovily, se shodují na tom, že výsledky víkendových voleb do Evropského parlamentu zastaví ekonomické reformy, které se rozběhly v minulých měsících. Opozice bude využívat své silné pozice a dovolí vládě ještě míň než dosud. Tedy pokud kabinet přežije hlasování o důvěře.

Foto: Jana Matějíková

zdravá strava - ilustrační foto

Článek

Pokud ji komunisté nakonec podpoří, ztratí zřejmě kvůli pochybám o dalším vývoji v Unii svobody-DEU ve Sněmovně většinu. Klíčové by pak podle analytiků bylo, jak dopadne podzimní hlasování o rozpočtu.

"Opozice bude současného stavu využívat a dovolí vládě ještě míň než dosud, bude to znamenat zakonzervování současného stavu," řekla Novinkám analytička České spořitelny Helena Horská.

"S reformou se toho nyní příliš nedočkáme," zhodnotil situaci Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Vše podle něj záleží na tom, jak se politici nakonec dohodnou a hlavně na tom, jestli si ODS troufne vyvolat předčasné volby.

Vláda teď bude spíš rozdávat

Dalším důvodem omezení reformem by mohl být i fakt, že vláda bude chtít nahnat ztracené body a místo hledání, kde vzít peníze do státního rozpočtu, bude peníze lidem dávat.

"Buď si tak začne kupovat hlasy voličů, nebo více spolupracovat s komunisty, aby si získala zpět hlasy těch voličů, kteří jí ke komunistům utekli," řekl Nejdl.

Vladimír Pikora z Volksbank soudí, že vláda ve skutečnosti už žádné velké reformy už ani neplánovala. "Je otázka, jestli se nějaké další reformy bez ohledu na výsledek voleb ještě uskuteční. Jestliže dosavadní reformy byly slabé, tak to teď bude ještě horší," řekl Novinkám Pikora.

Na kurz koruny nemají volby vliv

Analytici se shodují na tom, že na pohyb kurzu koruny, ať už dolů či nahoru nebude mít výsledek voleb nebo případná nestabilita vlády vliv. "Z dlouhodobého hlediska na to koruna nebude reagovat," řekl Nejdl.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky si koruna drží kurz díky rostoucím kurzům měn v okolních zemích. "Londýn nás pořád vnímá jako region a na Slovensku i v Polsku dopadly volby dobře, takže to případné tendence koruny oslabovat vyrovnává," řekl Novinkám Vejmělek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda chce zmírnit naplánované zadlužení země

Vláda si zřejmě uvědomila, že jí naplánované schodky rozpočtů na příští léta, tedy další zadlužování státu, je neúnosné. Rozhodla se, že stát by měl v příštím...

ČSSD upouští od plánu velkých změn DPH

ČSSD upouští od myšlenky, že by ještě letos mohlo dojít k velkým změnám DPH nad rámec požadavků Evropské unie. V jejích řadách převládl názor, že sblížení...

Výběr článků

Načítám