Hlavní obsah

ČSSD upouští od plánu velkých změn DPH

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD upouští od myšlenky, že by ještě letos mohlo dojít k velkým změnám DPH nad rámec požadavků Evropské unie. V jejích řadách převládl názor, že sblížení sazeb DPH k 1. květnu, které požadují její koaliční partneři, by bylo sociálně neúnosné. Přitom ještě minulý týden hovořili o variantě brzkého sblížení sazeb ministr financí Bohuslav Sobotka a šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hejna

Ivan Hlas

Článek

Obrat nastal po jednání poslaneckého klubu soc. dem. toto úterý. ČSSD nyní připouští nanejvýš možnost zavést třetí sazbu DPH od ledna 2005. Koaliční partneři s tím ale ostře nesouhlasí a hrozí, že kvůli tomu může ztroskotat druhá vlna reformy veřejných financí týkající se daní. Ke střetu dojde už v neděli na koaliční schůzce.

Možná třetí sazba

"Buď zavedeme třetí sazbu, nebo necháme DPH tak, jak je," řekl včera Právu ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten na včerejším semináři pro stranické funkcionáře, jehož se zúčastnil i premiér Vladimír Špidla, upozornil, že zvyšování pětiprocentní sazby, v níž jsou například potraviny a léky, "výrazně ohrožuje" nízkopříjmové domácnosti zaměstnanců s dětmi a penzisty.

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek na stejném semináři řekl, že v roce vstupu do EU je třeba brát v potaz obavy veřejnosti z možných dopadů. "Pro sociální demokracii je nesmírně významné, aby dala najevo, že je na straně občanů a že je ochotna jim pomoci, zejména rodinám s dětmi," zdůraznil Zaorálek.

Rozhodnutí ČSSD znamená, že v dosavadní pětiprocentní sazbě nadále zůstanou potraviny, léky, knihy, noviny, zdravotnické pomůcky, kremační a pohřební služby a zřejmě i teplo a stavební práce pro bydlení. Pokud by se koalice dohodla na třetí sazbě, která by byla zavedena k 1. lednu 2005 na úrovni 10 až 14 procent, přešly by do ní z dnešní sazby 5 procent podle Sobotky položky "méně sociálně citlivé".

Šlo by o antikoncepci a osobní hygienu (s výjimkou dětských plenek, které mají být kvůli EU přeřazeny do základní sazby), vodné a stočné, časopisy, ubytovací služby, dopravu cestujících, kabelovou televizi, vstupné na kulturní a sportovní akce všeho druhu, půjčování knih veřejnosti, hnojiva atd. Dnešní základní sazba 22 procent by se k 1. lednu 2005 o něco snížila.

Část ČSSD sazby měnit nechce

Někteří funkcionáři ČSSD jdou ještě dál a odmítají cokoli na sazbách DPH měnit. "Měli bychom takové úvahy opustit a udělat v DPH jen to, co je nutné v souvislosti se vstupem do EU," řekl Právu místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle jeho slov změny daní nejsou tak důležité a aktuální jako třeba reforma důchodového systému.

Koaliční partneři soc. dem. ústup od sbližování sazeb a pouze případné zavedení třetí sazby považují za tak špatné řešení, že by kvůli němu mohla padnout i celá druhá "daňová" etapa reformy. Zejména proto, že by se pak z DPH získalo málo peněz na uskutečnění jiných kroků reformy, jako jsou daňové úlevy rodinám s dětmi, snížení pojistného na politiku zaměstnanosti, zkrácení doby odpisování a zavedení společného zdanění manželů.

Chyběly by i peníze na sociální kompenzace reformy, například valorizaci důchodů. "Pokud by to byl jediný možný návrh soc. dem., pak by to byl návrh na zastavení reformy veřejných financí," řekl ve čtvrtek Právu předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl. Podle jeho slov třetí sazba neznamená "zreformování DPH, ale jeho zdeformování". Zdůraznil, že sbližování sazeb bylo koaličně dohodnuto loni na podzim a že "není možné dohody dodržovat jen zčásti, kdy se to hodí pouze jedné straně".

Šéf KDU-ČSL a rozpočtového výboru Miroslav Kalousek upozornil, že třetí sazba je teoreticky možná, ale nerozumná. "Kvůli harmonizaci s normami EU nejprve od května podraží služby kvůli zvýšení DPH na dvaadvacet procent a od ledna přijde další zdražení kvůli zavedení třetí sazby DPH," uvedl Kalousek, který stále věří v racionální dohodu.

Výběr článků

Načítám