Hlavní obsah

Netlačte na odškodnění. Šéf VW si stěžoval na českou eurokomisařku Jourovou

Generální ředitel německé skupiny Volkswagen (VW) Matthias Müller si písemně stěžoval na českou eurokomisařku Věru Jourovou u předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Tvrdil, že tlakem na odškodnění evropských zákazníků překračuje kompetence. Napsal to server Politico.eu, podle kterého ale se stížností neuspěl.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Šéf Volkswagenu Matthias Müller

Článek

Müller se na šéfa unijní exekutivy obrátil kvůli snahám komisařky pro spravedlnost a ochranu spotřebitele, která automobilku po jejím emisním skandálu tlačí k odškodnění evropských zákazníků.

„Podle našeho názoru není v kompetenci komise prosazovat evropská spotřebitelská práva,” napsal Müller 27. března Junckerovi, uvádí Politico, které se dostalo k textu dopisu i k odpovědi šéfa komise. Podle serveru Müller v dopise vyzývá, aby Evropská komise přestala na kompenzace tlačit a byla nestranná.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová (ANO)

„Komise vždy jedná v rámci své odpovědnosti,” reagoval Juncker, který před odpovědí podle serveru celou věc s Jourovou konzultoval.

Žádá odškodnění podobné tomu v USA

Jourová nemůže, na rozdíl od amerických úřadů, Volkswagen ke kompenzacím přímo donutit. Snaží se však najít společnou řeč s úřady na ochranu spotřebitelů v jednotlivých členských zemích EU.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 miliónů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. V EU nyní musí svolat k opravě kolem 8,5 miliónu aut.

V USA většina majitelů takových aut obdrží odškodné 5100 až 10 000 dolarů (zhruba 130 000 až 255 000 Kč). Šéf koncernu Müller už loni uvedl, že odškodnění evropských zákazníků podle tohoto vzoru by bylo vzhledem k rozdílným právním podmínkám nepřiměřené, a navíc příliš nákladné.

Juncker odmítl i Müllerovo tvrzení, že komise kompenzace opakovaně vyžaduje přesto, že šéf VW se prý s Jourovou shodl na nemožnosti takového postupu. Juncker upozornil, že komisařka navrhuje dobrovolné odškodnění, které by bylo ze strany firmy gestem.

„Takový krok by ukázal, že vaše společnost není lhostejná k nepříjemnostem, které zákazníkům od října 2015 způsobila,” napsal Juncker, který podle Politica také Müllera ve své odpovědi vyzval, ať pokračuje v dialogu právě s Jourovou.

Reklama

Související články

Trest za Dieselgate? Elektrifikovat Ameriku

Americké úřady vymyslely velmi zajímavý trest pro koncern Volkswagen v souvislosti s kauzou podvodů s emisemi, která je známá pod označením Dieselgate. Podnik...

Výběr článků

Načítám