Hlavní obsah

Němečtí poslanci dali zelenou pomoci Kypru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bez větších problémů prošlo v německém parlamentu schválení mezinárodního záchranného úvěru pro Kypr, nad nímž se vznáší nebezpečí bankrotu. Bez německého ano by pomoc ve výši deseti miliard eur (zhruba 259 miliard korun), kterou má během tří let poskytnout eurozóna a Mezinárodní měnový fond (MMF), nešlo realizovat.

Článek

Pro pomoc Kypru hlasovalo 487 německých zákonodárců, proti jich bylo 102 a 13 se zdrželo. Tento výsledek se očekával, neboť podporu záchrannému úvěru předem avizovaly všechny parlamentní strany vyjma opoziční postkomunistické Levice.

„Pomoci Kypru je nutné. Musíme zabránit tomu, aby se problémy Kypru staly novými problémy eurozóny,“ zdůraznil německý ministr financí Wolfgang Schäuble v projevu před poslanci na úvod parlamentní debaty o Kypru. Podle něj se mohou nákazové efekty rozšířit do celé eurozóny, což potvrdily i Evropská centrální banka a Evropská komise.

Schäuble upozornil zejména na hrozbu pro krizí sužované Řecko, ale i Irsko nebo Portugalsko.

Z celkové částky úvěru pro Kypr má záchranný fond eurozóny ESM poskytnout devět miliard eur a MMF dodá miliardu. Kypr už dříve oznámil, že bude na záchranu před bankrotem potřebovat až 23 miliard eur (595 miliard korun). Zbývajících 13 miliard eur si tak Nikósie bude muset obstarat vlastními silami.

Velká část těchto peněz má pocházet z uzavření druhé největší banky Laiki a restrukturalizace největšího kyperského finančního ústavu Bank of Cyprus. V rámci dohody s eurozónou kyperská vláda také zabaví část vkladů v kyperských bankách nad 100 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám