Hlavní obsah

Německý průmysl se v dubnu rekordně propadl

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý průmysl se v dubnu rekordně propadl. Průmyslová výroba klesla oproti předchozímu měsíci o 17,9 procenta, a meziročně dokonce o 25,3 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Spolkový statistický úřad (Destatis). Jde o největší pokles od roku ledna 1991, kdy Destatis tato data sleduje.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ocelové válce v německé ocelárně Salzgitter (ilustrační snímek)

Článek

Rekordně klesaly zakázky v exportních odvětvích – oproti březnu o 25,8 procenta.

Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že náš západní soused již dosáhl dna hospodářského cyklu. Uvolňování opatření proti šíření nemoci covid-19 a obnova výroby v automobilovém průmyslu by podle ministerstva měly napomoci brzkému oživení ekonomiky.

Automobilky stály, průmysl se v dubnu propadl o třetinu

Ekonomika

Podle průzkumu Institutu ifo zveřejněného v pondělí jsou podniky ve zpracovatelském podniku o něco optimističtější, ale stále jsou ve svých očekáváních opatrné. Index očekávání výroby se v květnu zvýšil na minus 20,4 bodu z dubnových minus 51 bodů.

Optimistické jsou automobilky. V tomto odvětví indikátor očekávání stoupl z minus 41 na plus 23 bodů. „To není vůbec překvapivé vzhledem k tomu, že se výroba na mnoha místech téměř úplně obnovila,“ uvedl šéf oddělení výzkumů Institutu ifo Klaus Wohlrabe.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmyslová výroba v Evropě klesla

Restriktivní opatření evropských států kvůli šíření nemoci covid-19 měla výrazný negativní vliv na průmyslovou výrobu v Evropské unii (EU) a eurozóně....

Prodeje aut se propadly v celé EU

Ve státech Evropské unie (EU) se v posledních měsících výrazně propadl prodej nových automobilů. Jde o jeden z ekonomických dopadů globální pandemie nemoci...

Výběr článků

Načítám