Hlavní obsah

Automobilky stály, průmysl se v dubnu propadl o třetinu

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová produkce v dubnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů meziročně klesla o 33,7 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se meziročně propadla o 42 procent. Podepsaly se na tom mimo jiné odstávky automobilek v důsledku koronavirové krize.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„V dubnu průmyslová produkce klesla o třetinu. Propad objemu výroby byl zaznamenán prakticky ve všech odvětvích. Nejvyšší pokles můžeme pozorovat u výroby motorových vozidel,“ uvedl Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství, průmyslu a stavebnictví ČSÚ.

Nové zakázky ze zahraničí klesly o 44,6 procenta, tuzemské potom o 36,3 procenta. K největšímu propadu zakázek došlo ve výrobě motorových vozidel, a sice o 77,7 procenta. Na celkovém propadu zakázek měl pokles v oblasti automobilového průmyslu podíl 30,3 procentního bodu.

Kolínská automobilka TPCA znovu prodloužila odstávku výroby

AutoMoto

„Vzhledem k odstávkám ve výrobě automobilů není překvapením, že dubnový propad průmyslu táhl hlavně pokles ve výrobě automobilů, který činil 80 procent, a přispěl tak k dubnovému meziročnímu poklesu zhruba polovinou,” uvedl hlavní ekonom Jakub Seidler.

„Citelný pokles však byl patrný napříč dalšími odvětvími průmyslu, která jsou na automobilový sektor navázány, například výroba plastových výrobků propadla o 50 procent, výroba elektrických zařízení o 30 procent, kovových výrobků pak o čtvrtinu. Pokles byl však patrný téměř ve všech odvětvích průmyslu,” dodal.

Reklama

Související články

Průmyslová výroba v Evropě klesla

Restriktivní opatření evropských států kvůli šíření nemoci covid-19 měla výrazný negativní vliv na průmyslovou výrobu v Evropské unii (EU) a eurozóně....

Výběr článků

Načítám