Hlavní obsah

Německo zahájilo další vyšetřování emisních podvodů v Audi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé státní zastupitelství zahájilo další vyšetřování automobilky Audi z koncernu Volkswagen. Rozšířilo tak dosavadní vyšetřování manipulací s testy emisí naftových motorů. Úřady prověřují podezření na podvod týkající se 210 tisíc vozidel prodaných v Evropě a USA, uvedla agentura Reuters.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvýdělečnější součást koncernu Volkswagen v listopadu 2015 přiznala, že její naftové třílitrové motory V6 byly vybaveny zařízením, které bylo ve Spojených státech považováno za nezákonné a umožnilo automobilům obejít emisní limity.

Státní zástupci začali v Audi loni v březnu vyšetřovat, kdo je do kauzy týkající se 80 tisíc osobních vozů Audi a Porsche zapojen. Minulý týden prohledali byty několika současných i bývalých zaměstnanců společnosti.

Nyní prověřují podezření na podvod a nedovolenou reklamu týkající se minimálně 210 tisíc vozidel s třílitrovými motory, které byly od roku 2009 prodány v Evropě a v USA. Vyšetřovatelé prohledávali sídlo firmy v Ingolstadtu a montážní závod i soukromý dům ve městě Neckarsulm na jihozápadě Německa.

Počet podezřelých se zvýšil na 14 ze 13 v lednu, žádný z bývalých nebo současných členů vedení automobilky k nim nepatří.

Aféra vypukla v roce 2015

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Aféra se týká jak hlavní značky Volkswagen, tak dceřiných značek jako Audi nebo Škoda. S Američany se Volkswagen na začátku letošního roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám