Hlavní obsah

VW instaluje v USA tisíce dobíječek elektromobilů. Jako kompenzaci za Dieselgate

Německý automobilový koncern Volkswagen chce do června 2019 instalovat ve Spojených státech 2 800 dobíjecích stanic pro elektromobily. Oznámila to v pondělí americká společnost Electrify America, která je součástí Volkswagenu. Jde o součást dohody jako kompenzace za manipulaci údajů o emisích naftových motorů, tzv. Dieselgate.

Foto: Volkswagen

Ilustrační foto

Článek

V rámci dohody o řešení podvodu s emisemi Volkswagen přistoupil na to, že ve Spojených státech investuje dvě miliardy dolarů (43,5 biliónu korun) do infrastruktury pro vozidla na ekologický pohon. Jen v Kalifornii hodlá investovat 800 miliónů dolarů.

Podnik se nejprve zaměří na 17 největších měst. Nabíjecí stanice budou vybudovány ve zhruba 500 lokacích, z toho 75 procent poblíž zaměstnaneckých center a zbývajících 25 procent v obytných oblastech. Electrify America si k tomu vybrala stanice firem SemaConnect, EV Connect a Greenlots.

Právě nedostatečná síť dobíjecích stanic pro auta na elektrický pohon je jednou z největších překážek masového rozvoje elektromobilů.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál dosud německou automobilku přišel na 30 miliard dolarů (653 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám