Hlavní obsah

Německo stoplo Rusům vojenský kontrakt, Češi jim prodávají munici dál

Novinky, ČTK, Tomáš Volf

Česká republika na rozdíl od Německa nijak neomezuje vývoz vojenského materiálu do Ruska. Do země tak i během pokračující krize na Ukrajině putuje například střelivo nebo letecké motory.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Voják v neoznačené uniformě střeží ukrajinskou základnu v Perevalném na Krymu

Článek

Německo v souvislosti s krymskou krizí pozastavilo zbrojní kontrakt s Ruskem za 120 miliónů eur (3,3 miliardy korun). Zakázka se týká výstavby supermoderního výcvikového centra v ruském Mulinu, na kterém se podílí německý koncern Rheinmetall. Informovala o tom agentura DPA.

„Německá vláda nepovažuje za současné situace vývoz bojového simulátoru za možný,” prohlásil německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Prozatím se nepředpokládají žádné dodávky pro ruské výcvikové centrum, které mělo být dokončeno ještě letos. Je určené k výcviku až 30 000 vojáků ročně, především vojenské pěchoty a tankistů s využitím těch nejmodernějších současných technologií.

Do Ruska míří česká munice a letecké motory

Česká republika žádná omezení na vývoz vojenského materiálu do Ruska nezavedla.

„Žádné omezení nenastalo,“ potvrdil Novinkám prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Do Ruska podle něj vyvážíme hlavně munici, střelivo, letecké motory a také lovecké zbraně.

„V roce 2012 dosáhl export 120 miliónů korun,” upřesnil Hynek. Důležitější než vývoz zbraní je ale podle něj pro Česko import, na kterém jsme závislí.

Z Ruska například dovážíme náhradní díly na vojenské vrtulníky, které společnost LOM PRAHA opravuje pro českou armádu i pro zahraniční partnery. Uchází se i o zakázku na opravu ruských vrtulníků pro americkou armádu, jejíž piloty v Česku trénuje.

"Žádosti o vývoz jsou individuálně a pečlivě posuzovány, v současné době nedošlo na unijní úrovni k rozhodnutí o zavedení zbrojního embarga," odpovědělo na dotaz Novinek české ministerstvo zahraničí.

K zákazu vývozu vojenského materiálu do Ruska vyzývá českou vládu Strana zelených, její evropské frakce to žádají po dalších vládách EU. Němečtí zelení kritizovali právě zmíněný kontrakt na dodávku výcvikového centra.

Francie má Rusku dodat vojenské lodě

Celá EU mezi lety 2007 a 2011 vyvezla do Ruska zbraně za celkem 900 miliónů eur (24,7 miliard korun), uvádí německá studie, kterou si nechali zpracovat zelení v Evropském parlamentu.

Kritice čelí v současné době také Francie kvůli obřímu kontraktu na dodávku vrtulníkových a výsadkových lodí třídy Mistral pro ruské námořnictvo. Cena obchodu z roku 2011 dosahuje hodnoty 1,2 miliardy eur (32,8 miliardy korun), z nichž asi 700 miliónů eur již Rusko uhradilo.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian ve čtvrtek řekl, že o případném pozastavení prodeje lodí rozhodne až v říjnu, kdy má být první z nich dodána. Podle ministra by ale takový krok musel být součástí obdobných kroků na evropské úrovni. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v případě zrušení kontraktu bude požadovat odškodné.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden varovala Rusko před vážnými ekonomickými a politickými ztrátami, pokud nezmění svůj přístup k Ukrajině.

Foto: Fabrizio Bensch/Files, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Firmy v Německu se sankcí obávají, v Rusku jich má zastoupení kolem šesti tisíc, roční obrat dosahuje 20 miliard eur a na obchodu s Ruskem závisí 300 000 pracovních míst. Jelikož je Německo naším největším obchodním partnerem, zasáhlo by to i jejich české subdodavatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám