Hlavní obsah

Některé citlivé údaje z katastru už nepůjde získat anonymně

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnešní anonymita při získávání některých citlivých osobních informací z katastru nemovitostí od letošního 1. března skončí. Každý, kdo se bude chtít dostat k těmto údajům, bude muset prokázat svou totožnost a uvést důvod, proč tyto informace potřebuje. Vyplývá to z novely katastrálního zákona, který byl v těchto dnech zveřejněn ve Sbírce zákonů.

Článek

Opatření se v žádném případě netýká výpisů konkrétních nemovitostí, ať už vlastních, nebo cizích. Ty budou poskytovány úplně stejně jako dosud. Rovněž zůstane zcela zachována možnost nahlížení do katastru přes internet, které je přístupné pro každého zájemce.

Anonymita skončí jen tehdy, pokud někdo bude chtít získat přehled o vlastnictví všech nemovitostí konkrétního člověka nebo firmy na celém území ČR. Na základě něho lze pak totiž požádat o výpisy těchto nemovitostí a tím se dovědět podrobnosti o veškerém majetku konkrétní osoby.

Obdobně nebude možné anonymní nahlížení do veřejné sbírky listin. Zde jsou uloženy například kupní smlouvy o nemovitosti, rozhodnutí soudu o vypořádání dědictví, je-li předmětem dědictví nemovitost atd. Z těchto listin se tak lze například snadno dovědět, jaký majetek a v jaké výši kdo zdědil po svých blízkých. Uvedené údaje bude moci získat jen ten žadatel, který se řádně identifikuje a uvede účel, pro který tyto údaje chce znát.

„Přispívá to k větší ochraně osobních údajů při současném zachování principu otevřenosti a veřejnosti katastru nemovitostí. Jde o to, aby případné zneužití takových údajů mohl následně řešit Úřad pro ochranu osobních údajů,“ uvedl při projednávání návrhu ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Tento úřad by mohl provinilci udělit i vysoké pokuty.

Ombudsman je proti

Názory na toto opatření se různí. „Je to krok správným směrem. Přehled o majetku jakékoli osoby si doposud mohl udělat téměř kdokoli. Míra možného zneužití byla poměrně vysoká,“ sdělil Právu advokát Jiří Bárta z advokátní kanceláře Lovells.

S novelou naopak nesouhlasí veřejný ochránce práv Otakar Motejl. „Je to administrativní krok, ztížení přístupu ke katastru nemovitostí, který je odjakživa veřejným rejstříkem informací,“ uvedl.

Ombudsmanovi se zejména nelíbí, že sbírka listin bude přístupná jen tím způsobem, že zájemce dostane kopii požadovaného dokumentu, kterou si bude muset zaplatit. Prostá kopie bude stát 20 korun za stránku A4, ověřená kopie 50 korun. Podle dosud platného zákona mohl každý bez omezení nahlížet do sbírky listin a pořizovat si z ní opisy, výpisy nebo náčrtky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám