Hlavní obsah

Některá obchodní centra zůstanou v pátek otevřená, ne všude ale půjde nakoupit

• Aktualizováno

Obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních musí podle zákona zůstat v pátek 28. září zavřené. Ty menší mohou mít otevřeno. Lidé tak v pátek budou moci například jít do obchodních center, nakoupí ale jen v malých prodejnách. Například řetězce potravin jsou většinou velké a budou mít zavřeno.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Například v pražském nákupním centru Nový Smíchov tak bude uzavřeno 21 velkých obchodů. Otevřeno budou mít i nákupní centra Černý Most a Chodov. Velké prodejny v nich by měly být ale zavřené.

Některá obchodní centra zavřou úplně. Otevírat kvůli několika malým prodejnám se jim nevyplatí. Týká se to například brněnských center Olympia a Královo Pole. Zavřená bude i Olympia v Olomouci.

Podle obchodníků je zákon i dva roky po začátku platnosti pro zákazníky matoucí, zavřeno je jen některé svátky a navíc jen některé obchody. Řada zaměstnanců chce navíc o svátcích pracovat, protože za ten den dostanou dvojnásobnou mzdu.

Podle ředitele centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma Jana Procházky mají návštěvníci i po dvou letech platnosti zákona problém rozlišit, o kterém svátku je otevřeno a kdy ne. Zákazníky se centrum snaží předem informovat. „Přesto před každým státním svátkem stále řešíme stovky telefonických dotazů, zda bude naše centrum otevřené,” uvedl Procházka.

Více nákupů on-line

Z uzavřených obchodů profitují e-shopy. On-line supermarket Košík.cz registruje o svátcích, kdy jsou zavřené supermarkety, o 20 procent více nákupů. „Minimálně stejný zájem očekáváme i tento týden v pátek. Navíc pokud svátek předchází víkendu, tak jako tomu je nyní 28. září, spousta lidí kupuje víkendový nákup právě on-line,” uvedl ředitel obchodu Tomáš Jeřábek.

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil a obchody by měly být uzavřené o všech 13 svátcích. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory. „Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci zejména řetězců jsou velmi spokojení,” uvedla o zákonu již dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) obchodu Renáta Burianová.

Kdy musí mít velké obchody zavřenoKdy může být otevřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok1. květen - Svátek práce
Velikonoční pondělíVelký pátek
8. květen – Den vítězství5. červenec - Den slovanských věrozvěstů
28. září – Den české státnosti6. červenec - Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii
25. prosince - 1. svátek vánoční24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
26. prosince – 2. svátek vánoční

Anketa

Vadí vám, že jsou některé obchody v pátek zavřené?
ano
44,5 %
ne
55,5 %
Celkem hlasovalo 652 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám