Hlavní obsah

Nejvíc nelegální koniny v hovězím se našlo ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V rámci testů zorganizovaných Evropskou unií bylo nejvíc případů nehlášeného koňského masa zaregistrováno ve Francii. Zpráva obsahuje kompletní údaje z 11 členských zemí EU.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Laboratoř testuje hovězí maso na přítomnost koniny.

Článek

Podle zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, z 353 testů uskutečněných ve Francii jich bylo pozitivních na koňskou DNA 47, tedy téměř každý sedmý.

Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko, kde bylo pozitivních 36 z 288 testů, tedy 12,5 procenta. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.

V Británii bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků a v žádném z nich nebyla nalezena koňská DNA. Již dříve země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.

Skandál s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukl v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel. Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech, napsala agentura Reuters.

Tři čtvrtiny Čechů sledují koňskou kauzu

V souvislosti s nelegální koninou začala téměř polovina Čechů podrobněji sledovat informace o složení výrobků, značku kupovaných uzenin nicméně nezměnila. Vyplynulo to z průzkumu agentury ppm factum. Kauzu s koňským masem sleduje 72 procent dospělých Čechů.

Průzkum dále mimo jiné ukázal, že 77 procentům zákazníkům nevadí, že uzeniny obsahují koňské maso, ale vadí jim, že tato informace není zmíněna na etiketě výrobku. Pouze čtvrtina populace, a spíše mladí lidé do 24 let, považuje konzumaci koňského masa za neetickou. Češi nad 45 let zdůrazňují jeho vysokou výživovou hodnotu a málo tuku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám