Hlavní obsah

Nejhorší den pro fungování systému EET. V úterý přišel další výpadek

Systém elektronické evidence tržeb (EET) měl v úterý technické problémy. Upozornil na ně monitoring Hlídač EET. Podnikatelé měli omezený přístup k získávání certifikátů a k součtům a přehledům vlastních tržeb. Nedostupná byla i část portálu pro registraci. Ve středu zatím systém funguje bez problémů.

Foto: Novinky

Účtenka z EET

Článek

Registrace a přihlášení k systému podle serveru Hlídač EET nefungovaly v úterý ráno od šesti hodin asi dvě hodiny a poté znovu dvě hodiny večer po sedmnácté hodině.

Několik výpadků měl i server eTržby.cz, a to dopoledne a přes poledne, poté nefungoval po sedmnácté minimálně dvě hodiny.

Podle Michala Bláhy z Hlídače EET lze úterý prohlásit za dosud nejhorší den pro fungování systémů EET.

Podle Lindy Paterové z Finanční správy výpadek neovlivnil evidenci účtenek, která byla plynulá.

Finanční správa: Šlo o plánovanou odstávku

Finanční správa tvrdí, že Daňový portál v úterý ráno mezi 6.15 a 6.45 prošel řádnou plánovanou odstávkou kvůli aktualizaci systému.

Nedostupnost portálu eTržby a části portálu pro registraci mohly být podle Paterové z Finanční správy způsobeny problémy v „komunikační infrastruktuře”.

„Momentálně probíhá analýza problému s komunikační infrastrukturou ministerstva financí a Generálním finančním ředitelstvím tak, aby mohla být přijata účinná opatření,” řekla.

Minimálně třetí výpadek od spuštění EET

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost evidovat tržby elektronicky od 1. prosince 2016.

První velký výpadek zaznamenal systém loni 17. prosince mezi 7.45 a 8.30. Jak tehdy sdělil Michal Bláha Novinkám, ve více než polovině případů systém odmítl přijmout účtenky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tehdy hovořil o výpadku v rámci plánované úpravy softwaru. [celá zpráva]

Elektronická evidence tržeb měla další problémy i o silvestrovském večeru. Registrační část EET byla mezi 17.09 a 18.46 prakticky nedostupná. I tehdy na výpadek upozornil Hlídač EET. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám