Hlavní obsah

Nejčistším řešením problémů OKD je bankrot, říkají ekonomové

• Aktualizováno

Případné vyhlášení insolvence je nejčistším řešením problémů černouhelné OKD. Shoduje se na tom většina oslovených analytiků. Někteří upozorňují na to, že by se tímto krokem zvýšilo riziko ukončení těžby. Vedení těžební společnosti bude o platební neschopnosti jednat v úterý.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl Darkov

Článek

„Mělo by nastat standardní insolvenční řízení. Soud by rozhodl, zda půjde o konkurs, či reorganizaci," řekl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Upozornil, že bankrot firmy není v tržní ekonomice nic neobvyklého. „Ekonomiku vlastně očišťuje od již nepřínosné produkce a umožňuje příslušný kapitál přesměrovat do perspektivnějších odvětví,” uvedl.

Možné vyvlastnění nebo znárodnění firmy státem, které podporuje prezident Miloš Zeman, podle Kovandy dobrým řešením není. „Stát by tím vyslal nepříznivý signál mezinárodní investorské komunitě, což by mohlo Česko dlouhodobě ekonomicky poškodit,” upozornil.

Majitelé „v tom umí chodit”

Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka je strategie Ad Hoc Group (AHG), která od února vlastní společnost New World Resources (NWR), majitelku OKD, od počátku zjevná. „Jde o to koupit problematické aktivum a přimět stát jej finančně sanovat. Subjekty, které se v této firmě seskupily, podobnou strategii úspěšně používají v jiných případech v jiných zemích,” řekl.

„Vlastnící velmi dobře ví, že firma už je prakticky insolventní a nemá budoucnost. Teď se budou snažit strukturovat podnik tak, aby mohli odprodat výnosná aktiva a zároveň přesunout obrovské dluhy a závazky vůči zaměstnancům a třetím stranám na stát,” doplnil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Skupinu, která v ČR působí pod souhrnným názvem AHG (Ad Hoc Group), tvoří společnosti Ashmore Investment Management Limited, M Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.

Peníze jen do půlky května

AHG v posledních týdnech nabídla státu možnost vstupu do firmy i odkup. Zástupci vlády to ale odmítli, nabízené podmínky jsou podle nich pro stát nevýhodné. Generální ředitel NWR Gareth Penny ve čtvrtek uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. [celá zpráva]

„Z čistě ekonomického pohledu je správné řešení, aby stát nedotoval z peněz daňových poplatníků rizikové soukromé investice. Z politického pohledu je takový postoj velmi odvážný,” dodal Pírko.

Analytik Petr Hlinomaz míní, že by bylo nejlepší, kdyby se OKD stala součástí vertikální struktury doly - koksovny - ocelářství, tj. aby se dostala do vlastnictví svých odběratelů uhlí.

„Riziko ukončení těžby případnou insolvencí OKD vzrůstá. A dokud v severomoravském regionu fungují hutě a ocelárny, tak by to bylo ukončení těžby předčasné, protože poptávka po koksovatelném uhlí bude zatím existovat,” dodal.

Mládek: Insolvence neznamená ukončení těžby

Vyhlášení insolvence jako možné řešení v pondělí jmenoval i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Jsou dvě varianty. Buď dojde k tomu, že vlastníci sníží své požadavky na odprodej bezcenných akcií, které jsou tak za korunu, a za něco málo ty pohledávky, které nějakou cenu mají, nebo dojde k insolvenci,“ řekl Mládek. Konkrétní cenu nechtěl uvést. „Kdybych cokoliv řekl, tak je to špatně,“ dodal.

Již v pondělí ráno prohlásil, že případné vyhlášení insolvence OKD automaticky neznamená, že bude ukončena těžba. „V případě, že nebudou manažeři a zaměstnavatelé firmy plnit svoje povinnosti, stát přijme mimořádná opatření,” dodal ministr. [celá zpráva]

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 miliónů korun o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Anketa

Jak by se měl stát postavit k problémům OKD?
Nechat zbankrotovat
79,9 %
Znárodnit
19 %
Odkoupit podle požadavků vlastníků (nejméně 3,2 miliardy korun)
1,1 %
Celkem hlasovalo 1529 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám