Hlavní obsah

Napětí v České rafinérské, odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odbory v České rafinérské vyhlásily stávkovou pohotovost. Odboráři se neshodli s vedením firmy na navýšení mezd. Vyjednávání nyní bude pokračovat přes zprostředkovatele. Oznámil to předseda základní odborové organizace Jan Klimeš. Vedení společnosti se zatím k celé věci nevyjádřilo.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Areál České rafinerské v Litvínově

Článek

"Kolektivní vyjednávání probíhá od 21. prosince 2010 a zatím se nepodařilo najít rozumný kompromis, který by umožnil podepsání nové kolektivní smlouvy," uvedl Klimeš. Předmětem sporu jsou mzdové nároky zaměstnanců. Vzhledem k dalším vyjednáváním Klimeš mzdové požadavky nekonkretizoval.

Současná stávková pohotovost ve firmě není první. V obdobné situaci byla společnost v roce 2009, kdy se také nepodařilo v rámci kolektivního vyjednávání dospět k dohodě. Také tehdy se řešila přes zprostředkovatele.

Česká rafinérská patří mezi největší zpracovatele ropy a výrobce ropných produktů v České republice a má celkem 640 zaměstnanců. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, kde přepracovává 8,7 miliónu tun ropy ročně.

Je společným podnikem Unipetrolu (drží 51 procent) a zahraničních společností. Italská Eni ovládá přes 32 procent a britsko-nizozemská Shell přes 16 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám