Hlavní obsah

Nálada německých spotřebitelů se zlepšuje, ale pomalu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelská důvěra v Německu se zlepšuje, ale méně, než se čekalo. Kupující zůstávají obezřetní, přestože počet nově nakažených nemocí covid-19 se snižuje a výhled ekonomického růstu země se zlepšuje. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnil institut GfK.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index spotřebitelské nálady na měsíc červen se zvýšil na minus sedm bodů z květnové zpřesněné hodnoty minus 8,6 bodu. Pokud je hodnota v záporných číslech, znamená to, že soukromá spotřeba ve srovnání se stejným obdobím loni klesne.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali zlepšení hodnoty indexu na minus 5,2 bodu.

Spotřebitelé jsou optimističtější ve výhledu vývoje svých osobních příjmů a také celkového ekonomického vývoje. Jejich ochota utrácet se ale po třech měsících růstu zhoršila.

Analytik GfK Rolf Bürkl uvedl, že pokles počtu nově nakažených a další pokrok v očkování otevírají dveře k dalšímu uvolnění v nadcházejících měsících. Možnosti utrácení jsou podle něj stále v mnoha částech země omezené navzdory tomu, že byly přijaty první kroky ke zmírnění restrikcí.

Nálada ve vedení německých podniků se zlepšila

Ekonomika

Jakmile budou zrušena všechna karanténní opatření, domácnosti jsou podle něj připraveny v létě utrácet, protože během pandemie si daly stranou velké množství peněz. To by mohlo ve druhé polovině roku zlepšit důvěru spotřebitelů.

Nálada ve vedení německých firem se přitom v květnu zlepšila více, než se čekalo. Podle výsledků průzkumu institutu Ifo mezi manažery a podnikateli index podnikatelské nálady vystoupil na 99,2 bodu z dubnové hodnoty 96,6 bodu. Jde o dvouleté maximum.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka. V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Německa klesl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,8 procenta. Za celý letošní rok spolková vláda počítá s růstem HDP o 3,5 procenta a v příštím roce o 3,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálada v německých firmách se zlepšila

Nálada ve vedení německých firem se v prosinci překvapivě zlepšila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, vzrostl z listopadových 90,9 na...

Výběr článků

Načítám