Hlavní obsah

Nafta stojí stejně jako minulý týden, Natural 95 zdražil o dva haléře

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne stagnují. Průměrná cena nafty zůstává na 28,48 koruny za litr. Nejprodávanější benzín Natural 95 proti minulé středě zdražil o dva haléře na průměrných 29,64 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 30. srpnu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly s minimálními výkyvy od konce dubna. Teprve na začátku srpna o něco stouply. Poslední tři týdny v podstatě stagnují, když dvakrát mírně zlevnily a teď mírně zdražily. V celorepublikovém průměru Natural 95 přes 30 korun a nafta více než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za litr benzínu v průměru 30,44 koruny, což je o deset haléřů více než před týdnem.

Druhá nejdražší je nafta na Vysočině, kde stojí litr průměrně 29,07 Kč, což je o dva haléře méně než před týdnem. V žádném dalším kraji tato pohonná hmota již nestojí v průměru více než 29 korun.

Litr nafty přijde Pražany průměrně na 29,32 koruny, tedy stejně jako před týdnem. V Plzeňském kraji pak řidiči benzín natankují za průměrných 30,02 koruny, což je o čtyři haléře méně než před týdnem.

Nejlevnější benzín nabízejí čerpací stanice v Libereckém kraji, průměrně za 29,23 koruny za litr, což znamená o dva haléře méně než před týdnem. Za naftu se platí nejméně v Královéhradeckém kraji, kde je její průměrná cena 27,85 koruny za litr, stejně jako před týdnem.

Ceny ropy pokračovaly v poklesu

Ceny ropy ve středu pokračovaly v poklesu v reakci na následky tropické bouře Harvey, která uzavřela téměř čtvrtinu rafinačních kapacit v USA, zbrzdila poptávku po ropě a zvýšila riziko výpadků v zásobování palivy.

Severomořská ropa Brent zlevnila o 0,40 procenta na 51,79 amerického dolaru za barel. Cena lehké americké ropy WTI klesla 0,26 procenta na 46,56 dolaru za barel, během středy krátkodobě oslabila až na 46,05 dolaru.

Ceny ropy na druhé straně dlouhodobě ovlivňuje vysoká nabídka. Těžba ropy z břidlic v USA se od poloviny loňského roku zvýšila téměř o 12 procent na 9,42 miliónu barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC, Rusko a další signatáři dohody o snížení těžby se produkci snaží omezovat a tím tlačit na vyšší ceny. V důsledku vysoké těžařské aktivity v USA se jim to však dosud příliš nedařilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Investovat můžete i do zlata či ropy

Stále více Čechů se přesvědčuje o tom, že výnosně se dá investovat nejen do akcií či dluhopisů, ale také do komodit, jako jsou zlato, ropa, diamanty, šperky,...

Výběr článků

Načítám