Hlavní obsah

Nafta mírně zlevnila, cena benzinu stagnuje

Cena benzinu u čerpacích stanic v Česku stagnuje. U nejprodávanějšího Naturalu 95 v uplynulém týdnu stoupla o jeden haléř na průměrných 35,98 Kč za litr. Nafta pokračovala v mírném zlevňování. Ve středu se v průměru prodávala za 34,92 Kč/l, tedy o pět haléřů levněji než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly postupně růst. Ve druhé polovině ledna očekáváme zdražení o 20 až 30 haléřů. Důvodem je opětovaný růst ceny ropy Brent na 84 dolarů (asi 1800 Kč) za barel, což je nejvyšší úroveň od počátku listopadu. Loňské maximum bylo pod 87 dolary za barel,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Pro motoristy je podle něj přitom příznivé posilování české koruny vůči americkému dolaru, což zlevňuje dovážené komodity.

Zdražování očekává i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „V příštích týdnech je třeba počítat s růstem cen pohonných hmot. Důvodem je citelný vzestup cen ropy na světových trzích, jehož efekt nedokáže potlačit ani znatelně posilující koruna,“ řekl Kovanda.

Podle něj za uplynulých 14 dní ropa Brent zdražila v dolarech o zhruba sedm procent. Po přepočtení z dolarů do korun však zdražení odpovídá 3,3 procenta. „To proto, že koruna proti dolaru posiluje a zmírňuje tak efekt dolarového zdražení ropy. Už v příštích sedmi dnech se proto dočkáme růstu cen pohonných hmot v ČR, který však bude jen mírný, v rozsahu do deseti haléřů na litr,“ uvedl Kovanda.

Ropa podle Kovandy zdražuje, neboť polevují obavy z ekonomického dopadu šíření nové varianty covidu – omikronu.

Nejnižší ceny od října

Benzin i nafta v posledních týdnech převážně zlevňovaly, ceny jsou v současnosti nejnižší od druhé poloviny října. I tak je nyní Natural 95 o více než osm korun na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 7,68 Kč méně. Na maxima se ceny v loňském roce dostaly přibližně v polovině listopadu, kdy litr Naturalu 95 stál v průměru 37,20 koruny a nafty víc než 36 Kč.

Aktuálně je nejlevnější benzin v Ústeckém kraji, kde se litr v průměru prodává za 35,43 Kč. Za naftu si čerpací stanice účtují nejméně v Jihočeském kraji, průměrně 34,41 Kč/l. Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde Natural 95 stojí průměrně 37,23 Kč/l a nafta 36,16 Kč/l.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 12. lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám