Hlavní obsah

Na zpackaný most v Ostravě vjela těžká nákladní auta

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kolona těžkých nákladních automobilů popojíždějících po mostu, desítky čidel rozmístěných na jeho konstrukci a pilířích, uzavřená doprava a teploty pohybující se jen těsně nad bodem mrazu. Tak to od pátku vypadá na sjezdu z mostů v sousedství dálnice D47 v Ostravě-Přívoze, kde Ředitelství silnic a dálnic zahájilo třídenní zatěžovací zkoušky.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátěžové testy mostu v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Jejich výsledky mají být k dispozici na začátku příštího týdne a podle nich se rozhodne, zda bude nutné definitivní uzavření poškozených a teprve čtyři roky používaných mostů pro veškerou dopravu, anebo postačí stávající omezení, tedy zákaz vjezdu nákladních aut a omezení rychlosti pro ostatní dopravu.

Zkoušky měly proběhnout hned na dvou reklamovaných mostech, které slouží pro nájezd a výjezd z dálnice, nakonec ale byly zahájeny pouze na jednom, a to kvůli havarijnímu stavu toho druhého. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Oba mosty jsou v tak vážném stavu, že společnost Eurovia, která je jejich zhotovitelem, nám nedoporučila jeden z nich podrobit zátěžovým zkouškám. Tato skutečnost už hovoří za vše,“ řekl na místě mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Výsledky budou v pondělí

Na most v pátek odpoledne najela čtyři nákladní auta nákladní auta o celkové hmotnosti osmdesát tun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Při zátěžových zkouškách najelo na ostravský most několik těžkých nákladních automobilů.

„Auta na mostě parkují a my měříme statickou zkouškou, jak pracuje konstrukce. Pak necháme auta popojíždět a provedeme dynamickou zkoušku. Nakonec ještě nainstalujeme speciální zařízení, které dokáže ty mosty rozkmitat, a budeme měřit, jak se bude konstrukce chovat,“ dodal Rýdl.

Výsledky by měly být k dispozici v pondělí nebo nejpozději v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám