Hlavní obsah

Na trh se dostává známka s prezidentem Emilem Háchou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trh se dostává nová poštovní známka s portrétem prezidenta druhé československé republiky a následně protektorátu Emila Háchy. Limitovanou edici 15 tisíc kusů sice vydala Česká pošta, ale nejde o její emisi. Je to takzvaná vlastní známka, kterou připravil a zaplatil jiný subjekt. Náklady na výrobu edice byly přibližně 400 tisíc korun, peníze mezi sebou vybrali příznivci Emila Háchy. Novinářům to v pátek řekl autor projektu a publicista Radek Gális.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

V Trhových Svinech představili 30. listopadu 2018 poštovní známku s portrétem svého rodáka, československého prezidenta Emila Háchy.

Článek

Hácha, považovaný za jednu z nejtragičtějších postav moderních českých dějin, byl dosud jediným československým či českým prezidentem, který známku neměl.

Známka vychází v den 80. výročí Háchova zvolení prezidentem druhé republiky. Projekt musela schválit komise České pošty, která posuzovala, zda je motiv v souladu s českými zákony a zda nepodporuje zakázanou organizaci. Lidé mohou známku používat při posílání dopisů po území Česka.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Iniciátor výroby známek Radek Gális (vlevo) a bývalý starosta Trhových František Stráský představili 30. listopadu 2018 v Trhových Svinech poštovní známku s portrétem prezidenta druhé republiky a následně protektorátu Emila Háchy.

Hácha, který pochází z Trhových Svinů na Českobudějovicku, patří podle odborníků k nejopomíjenějším postavám českých dějin.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Známka vychází v den 80. výročí Háchova zvolení prezidentem druhé republiky.

„Samozřejmě, za komunistů byla nějaká negativní propaganda. O Háchovi nikdo nemluvil ani kladně, ani záporně. To znamená, že se stal bílým místem historie,” řekl novinářům člen Společnosti Emila Háchy František Slípka.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Starostka Trhových Svinů Věra Korčáková a místní farář Marcin Želazny představili 30. listopadu 2018 v Trhových Svinech poštovní známku s portrétem někdejšího prezidenta republiky Emila Háchy.

Hácha se stal politikem až v šestašedesáti letech, před nástupem do nejvyšší ústavní funkce byl prezidentem Nejvyššího správního soudu a expertem na anglosaské právo, které přednášel na Univerzitě Karlově.

V pořadí třetím prezidentem Československa, označovaného po ztrátě Sudet jako takzvaná druhá republika, byl zvolen 30. listopadu 1938. V polovině března 1939 byl předvolán do Berlína na jednání s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem a byl za použití hrubého nátlaku přinucen podepsat souhlas „s ochranou území Čech a Moravy Velkoněmeckou říší”.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Limitovanou edici 15 tisíc kusů vydala Česká pošta, ale nejde o její emisi. Je to takzvaná vlastní známka, kterou připravili a zaplatili příznivci Emila Háchy.

Den po okupaci se pak stal Hácha státním prezidentem protektorátu Čechy a Morava. Ve své funkci se v prvních letech snažil „zachovat maximální možnou autonomii protektorátu a omezovat vliv českých pronacistických aktivistů”.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

V Trhových Svinech 30. listopadu 2018 začali prodávat poštovní známku s portrétem svého rodáka prezidenta Háchy.

Opakovaně se nebál intervenovat za oběti německé perzekuce, včetně aktivních odbojářů, prostřednictvím premiéra Aloise Eliáše udržoval kontakty s domácím odbojem, byl ve spojení s exilovou vládou v Londýně a umožnil její uznání. K jeho nejvýraznějším zásluhám patří znemožnění akce směřující k tvoření českých vojenských sborů proti Sovětskému svazu.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Starostka Trhových Svinů Věra Korčáková představila 30. listopadu 2018 v Trhových Svinech poštovní známku s portrétem prezidenta Háchy.

Změna jeho postojů nastávala postupně po příchodu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v září 1941 a zatčení generála Eliáše. Hácha hovořil o demisi, ale nakonec ustoupil s odůvodněním, že stále ještě musí hájit pozici národa.

Právě po nástupu Heydricha v roce 1941 se Hácha stal i v očích londýnského odboje poslušným lokajem německé zvůle. Po osvobození v květnu 1945 strávil Hácha poslední dny života ve vězeňské nemocnici na Pankráci, kde 27. června 1945 zemřel.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Limitovanou edici 15 tisíc kusů vydala Česká pošta.

Přestože Hácha musel spolupracovat s nacistickým Německem a byl ve špatné zdravotní kondici, zachránil podle Gálise životy řady Čechů.

„Bylo to za cenu toho, že se ukláněl Hitlerovi a jeho chování mohlo působit servilně. Ale díky Háchovu orodování například pomohl některým studentům internovaným po 17. listopadu 1939 v koncentračním táboře Sachsenhausen,” uvedl Gális.

Reklama

Související témata:

Související články

Před 77 lety začala nacistická okupace

Před 77 lety začaly jednotky německého wehrmachtu obsazovat okleštěné území Čech a Moravy. Den na to byl výnosem nacistického vůdce Adolfa Hitlera zřízen...

Výběr článků

Načítám