Hlavní obsah

Na krabičce s vejci není země původu, ale balení. Drůbežáři to chtějí změnit

Čeští drůbežáři žádají, aby se název země, odkud vejce pocházejí, musel psát na krabičku. Nyní se na krabičce označuje pouze země, kde byla vejce balena. Zákazníci, pokud chtějí české produkty, se proto musí podívat dovnitř na značení přímo na vejci. V úterý to uvedl tajemník Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský. Na problém nedávno upozornil pořad A DOST! internetové televize Stream.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Změnu by mělo připravit ministerstvo zemědělství, podle prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana se ale k tomu nemá. Ministerstvo sdělilo, že se mu nápad zamlouvá, ale že je vázané předpisy Evropské unie.

"Ministerstvo zemědělství má stejný názor jako Agrární komora ČR a drůbežáři, že značení země původu vajec by mělo být uvedeno i na obalu, a nikoliv jen na vejci," sdělila mluvčí resortu Markéta Ježková. Podle ní je ale označování vajec stanoveno unijní legislativou.

"Prověřujeme, jakým způsobem by bylo předpisy vhodné změnit, a následovat bude apelace na jejich úpravu v EU," dodala Ježková.

Na absurditu při značení vajec upozornil v říjnu reportér pořadu A DOST! Jan Tuna na internetové televizi Stream.cz.

Kauza polských vajec

Čeští drůbežáři čelí masivním dovozům polských vajec a tvrdí, že jejich ceny jsou dumpingové. Toman připomněl kauzu salmonely ve vejcích z Polska a řekl, že nemá důvěru v polské dozorové orgány. [celá zpráva]

Připomněl starší kauzy technické soli v potravinách či dřívější problém s polským kakaem. To obsahovalo pouze 80 procent kakaa, zbytek tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.

Aktuálně se řeší dovoz vajec z Polska, která musela být zlikvidována kvůli podezření na salmonelózu. Jak v úterý řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád, rizikových vajec mohly být až čtyři milióny. Z trhu byly staženy dva milióny vajec, zbytek se prodal. Větší onemocnění salmonelózou se ale v ČR podle něj nevyskytlo.

800 miliónů vajec z dovozu

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Loni se do ČR dovezlo zhruba 800 miliónů vajec, meziročně o 123 miliónů více. Podle veterinářů nahlásila polská třídírna Fermi Drobiu Wozniak jenom během letošního roku dovoz 49,3 miliónu vajec do ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám