Hlavní obsah

Na boj s krizí v eurozóně přiteče přes 300 miliard dolarů

Novinky, pit
Washington

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová sdělila, že členské státy se zavázaly poskytnout na řešení dluhové krize v eurozóně 316 miliard dolarů (asi šest biliónů korun). Informaci přinesla agentura Reuters.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Lagardeová uvedla tuto sumu před setkáním světových finančníků ve Washingtonu. Zasedání představitelů Světové banky a MMF bude oficiálně zahájeno v pátek. Nové obavy v rámci eurozóny totiž způsobuje situace v Itálii a zejména ve Španělsku.

V úterý přislíbilo Japonsko, že přispěje částkou 60 miliard dolarů, a stalo se tak vůbec první neevropskou zemí, která se k tomuto kroku rozhodla. Svou trochou do mlýna hodlají přispět i Švédsko, Dánsko, Norsko, Švýcarsko či Polsko.

Země s rozvíjejícími se trhy včetně Číny, Brazílie nebo Ruska zatím žádné finanční prostředky neuvolnily, což je i případ Spojených států.

Lagardeová sdělila, že v souvislosti s dluhovou krizí je přes všechny problémy namístě jistá dávka optimismu. K těmto úvahám ji vede například zlepšený ekonomický růst v USA či důslednější snahy politiků v eurozóně vypořádat se krizí. Tento stav ale zůstává nadále křehký a jakákoli nestabilita na trzích může opět znamenat zvýšená rizika, dodala jedním dechem.

Reklama

Výběr článků

Načítám