Hlavní obsah

Na americký Amazon pozor, je drsný, mírní nadšení politiků odbory

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zatímco mezi vládními i komunálními politiky zavládlo nadšení z možné obří investice americké internetové firmy Amazon, odboráři jim chladí hlavy. Oceňují sice několik tisíc nových pracovních míst, které má společnost přinést, ale současně upozorňují na drsné praktiky Američanů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odboráři od vlády proto chtějí, aby dala jasně najevo, že Amazon musí dodržovat zaměstnanecká a odborová práva daná českými zákony. Kvůli svým obavám už informovali premiéra Bohuslava Sobotku a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a série jednání i s dalšími politiky pokračují.

„Jde o frontální informační kampaň z naší strany tak, aby se nestalo, co je známo o Amazonu v evropských zemích, kde působí,“ řekl v pátek Právu předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

„Náš cíl není zrušit několik tisíc potenciálních pracovních míst, ale přimět firmu, aby se, když to řeknu nadneseně, naučila chovat podle pravidel slušnosti a korektnosti vůči vlastním zaměstnancům. Zkušenosti z jiných zemí naznačují, že se jedná často až o otrokářské praktiky, což je pro nás nepřijatelné,“ poznamenal odborový předák.

A Sobotka přislíbil, že se věcí bude zabývat. „Pokud se potvrdí, že investice Amazonu bude v naší zemi realizována, sejdu se s jejich představiteli,“ řekl Právu premiér, který americkou investici podporuje právě kvůli vzniku nových pracovních míst. „Chci se zeptat na informace, které jsme dostali od odborů,“ dodal Sobotka.

Firma v USA zlikvidovala odbory

Čeští odboráři získali od svých kolegů z Německa, Velké Británie i USA detailní zprávy o praktikách Amazonu, který prý např. v USA ve všech svých pobočkách zlikvidoval odbory a stejný styl se snaží zavádět také ve svých evropských odnožích.

Odkazují i na důkazy zachycené renomovanými americkými a evropskými médii. Třeba podle BBC, jejíž reportér si vyzkoušel anonymně práci skladníka ve Velké Británii, jsou zaměstnanci roboti, kteří nachodí denně skoro 18 kilometrů, na splnění objednávky mají 33 sekund a v případě omylu se začne ozývat nepříjemné pípání. Podle odborníků pak takové podmínky mohou vyústit v psychické potíže.

Kvůli pracovním a mzdovým podmínkám v Amazonu stávkovali odboráři loni v Německu, kterým se nakonec podařilo nátlakem svou situaci zlepšit. Zástupci německé odborové centrály DGB začátkem února na konferenci v Drážďanech, kam pozvali české a polské kolegy, na metody Amazonu upozornili s tím, že odbory v zemích EU by měly společně vystupovat proti americkým „pracovněprávním standardům“.

Amazon plánuje v ČR dvě distribuční centra

Sobotka uklidňuje, že existují standardní kontrolní mechanismy, kterými si stát může vynutit dodržování pracovněprávních předpisů. Poukázal na Státní úřad inspekce práce podléhající ministerstvu práce a sociální věcí. Premiér nicméně připustil, že se někteří lidé bojí obracet na státní orgány kvůli případné ztrátě místa nebo jiným pomstám od zaměstnavatele. „Jako vláda trváme na tom, že tady platí stejná pravidla pro všechny,“ prohlásil premiér v narážce na platné zákony.

„Příchod zahraničního kapitálu nemusí být jen pozitivní v tom, že vytvoří nová pracovní místa, ale má to i druhou stranu mince, o které se tolik nemluví, protože to není příliš populární,“ míní Středula.

Amazon plánuje v Česku otevřít dvě distribuční centra v okolí Prahy a Brna, firma plánuje do jejich výstavby vložit stovky miliónů eur. Cestu k výstavbě otevřeli tuto středu brněnští radní, když schválili dodatek smlouvy s developerem CTP Invest. Definitivní slovo bude mít zastupitelstvo města v polovině března.

Premiér už ve středu uvedl, že investice Amazonu v Brně významně pomůže regionu a vláda je podle něj připravena podobným investicím poskytnout podporu. Sobotka vyjádřil naději, že brněnské zastupitelstvo v březnu rozhodne v zájmu vzniku nových pracovních míst.

V Dobrovízi u Prahy už dřív zastupitelé schválili memorandum o spolupráci s developerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám