Hlavní obsah

Může se zopakovat plynová krize z roku 2009, varuje Slovensko

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga varoval, že v lednu 2020 hrozí přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu na Slovensko a hrozí podobná plynová krize, jako v roce 2009. Uvedl to ve středu po zasedání slovenské vlády.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Zaměstnanec slovenských plynáren čistí namrzlé sklo měřáku, který ukazuje nulový tlak plynu.

Článek

„Koncem roku 2019 totiž vyprší kontrakt mezi Ruskem a Ukrajinou, který byl desetiletý a vznikl v době předchozí plynové krize v roce 2009,“ řekl Žiga.

Podle ministra se Slovensko začalo připravovat na novou krizi. „V pondělí 16. prosince budeme mít setkání s kompetentními institucemi,“ dodal ministr. Na jednání budou přítomni zástupci ministerstva hospodářství, podniku Slovenský plynárenský průmysl (SPP), SPP-Distribuce a společnosti Nafta.

Rusko omezí vývoz ropy a uhlí na Ukrajinu

Ekonomika

Podle Žigy to po setkání takzvané Normandské čtyřky nevypadá, že bude úspěšně uzavřen nový kontrakt na dodávky plynu, ani že se stávající smlouva prodlouží.

„V této chvíli to vnímám tak, že jsme blíž ke krizi, tedy k tomu, že Rusové zastaví plyn přes Ukrajinu a my budeme muset použít všechna ta opatření, na nichž jsme pracovali 10 let. Budeme muset zabezpečit dodávky plynu pro slovenské domácnosti a slovenské podniky,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pozastavilo vývoz LPG na Ukrajinu

Rusko počátkem tohoto měsíce pozastavilo vývoz zkapalněného ropného plynu (LPG) na Ukrajinu a na hranicích se vrší vagóny s touto surovinou. Agentuře Reuters...

Výběr článků

Načítám