Hlavní obsah

Moody’s uvažuje o zhoršení ratingu u více než stovky finančních institucí

New York

Ratingová agentura Moody’s by mohla kvůli dopadům dluhové krize v eurozóně zhoršit úvěrová hodnocení 17 globálních a 114 evropských finančních institucí. Mezi nimi jsou i velké americké, britské či francouzské banky. Sdělení Moody’s je dalším dokladem negativního vlivu dluhové krize zemí eurozóny na celý globální finanční systém.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody’s

Článek

Moody’s bude nyní přehodnocovat ratingy globálních finančních domů a bank z 16 evropských zemí z hlediska možného zhoršení. Podle agentury to odráží vliv dluhové krize a zhoršení úvěrové pozice evropských vlád. Agentura svůj krok dále vysvětlila zhoršením podmínek pro refinancování bank, zvýšenou regulační zátěži a horší ekonomickou situací.

Moody’s v pondělí snížila ratingy šesti evropských zemí včetně Itálie, Španělska, Portugalska a Slovenska. Francii, Británii a Rakousko navíc varovala před odebráním jejich nejvyššího ratingu Aaa. Prestižní hodnocení už minulý měsíc Francii a Rakousku odejmula konkurenční agentura Standard & Poor’s, která snížila najednou hodnocení celkem sedmi evropských zemí.

Ziskovost i růst míří dolů

Mezi institucemi, které Moody’s upozornila na možnost zhoršení dlouhodobých ratingů, jsou americké Citigroup, Bank of America nebo Goldman Sachs, dále britské Barclays, HSBC a Royal Bank of Scotland, francouzské BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole nebo německá Deutsche Bank.

Zhoršení situace v řadě oblastí těmto společnostem snižuje dlouhodobě ziskovost a vyhlídky růstu, uvedla Moody´s podle agenturu Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám