Hlavní obsah

MMF zhoršil odhad růstu světové ekonomiky

Tempo růstu světové ekonomiky letos zpomalí na 3,3 procenta z loňských 3,6 procenta. V pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Příští rok by se však růst měl vrátit na 3,6 procenta. MMF stejně jako české ministerstvo financí zhoršil i výhled pro českou ekonomiku.

Foto: Antara Foto, Reuters

Předsedkyně MMF Christine Lagardeová

Článek

Původně pro letošek MMF předpovídal, že globální ekonomika poroste o 3,7 procenta. Již v lednu však výhled zhoršil na 3,5 procenta a nyní přistoupil k dalšímu zhoršení odhadu.

Po silném růstu v roce 2017 a začátkem roku 2018 aktivita v globální ekonomice ve druhé polovině loňského roku výrazně zpomalila. Podle MMF to způsobila řada faktorů ve velkých zemích.

Svou daň si vybralo i rostoucí obchodní napětí, které ovlivnilo hlavně podnikatelskou důvěru, kromě toho se zhoršila i nálada na finančních trzích. Zpřísnily se také finanční podmínky.

Situace se částečně zlepšila na začátku letošního roku, kdy americká centrální banka naznačila přestávku ve zvyšování úroků a trhy začaly být optimističtější ohledně obchodní dohody mezi USA a Čínou.

Horší odhad i pro Česko

Pokud jde o Česko, MMF letos očekává růst HDP 2,9 procenta, což by bylo stejně jako loni. Ještě v říjnu odhadoval, že Česko poroste o tři procenta.

České ministerstvo financí v dubnové prognóze zhoršilo odhad růstu HDP dokonce na 2,4 procenta, zatímco ještě v lednu očekávalo růst o 2,5 procenta.

Rizika: brexit, Itálie a měnová politika USA

Za rizika pro globální ekonomiku MMF považuje brexit bez dohody, fiskální problémy Itálie ohrožující celou eurozónu a případné změny monetární politiky USA.

MMF dále varoval, že kvůli zpomalování globální ekonomiky je potřeba se vyhnout chybným krokům, které by mohly poškodit ekonomickou aktivitu. Je důležité, aby inflace zůstala blízko cílů centrálních bank.

Případné rychlé vyřešení obchodních sporů by bylo nečekanou vzpruhou pro globální ekonomiku a důvěru investorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám