Hlavní obsah

Němečtí ekonomové výrazně snížili odhad růstu, obávají se tvrdého brexitu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice německých ekonomických think tanků výrazně snížila svůj odhad růstu německého hrubého domácího produktu (HDP) v letošním roce. Zatímco ještě na konci roku odhadovali růst o 1,9 procenta, nyní odhad růstu snížili na 0,8 procenta. Ve čtvrtek o tom informoval web týdeníku Die Zeit.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německé centrum finančnictví – Frankfurt nad Mohanem

Článek

„Mnohaletý rozmach německé ekonomiky je u konce,“ uvedl Oliver Holtenmöller z Institutu pro ekonomický výzkum v Halle.

Německou ekonomiku podle ekonomů letos více zasáhnou rizika spojená s vývojem světové politiky. Mezi významná ekonomická rizika zařadili tvrdý brexit. „Riziko výrazné recese je ale minimální,“ uklidňoval Holtenmöller.

Společnou prognózu vypracovaly mnichovský Institut ifo, essenský RWI, berlínský Institut pro ekonomický výkon (DIW), Leibnitzův institut pro ekonomický výzkum v Halle (IWH) a kielský Institut pro světové hospodářství (IfW).

Německý stát skončil pátý rok v řadě v přebytku. Podařilo se to i navzdory tomu, že ve druhé polovině roku se zastavila dosavadní konjunktura a Německo se jen o vlásek vyhnulo recesi.

Do Německa míří třetina českého vývozu. Na vývoji největší evropské ekonomiky proto závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám