Hlavní obsah

Místo zbraní tabák, Islámský stát donutil pašeráky změnit způsob obživy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív to byly zbraně a nafta, nyní ale pašeráci ve východní Sýrii objevili nový výhodný byznys. Pašování zakázaných cigaret a tabáku na území Islámského státu (IS), píší Financial Times. Přísné náboženské zákony IS zakazují kouření, ale na nikotinu je v Sýrii závislých kolem 40 procent populace.

Foto: Profimedia.cz

Kuřák vodní dýmky v syrském Halabu (Aleppu) na archivním snímku

Článek

“Když nám válka přidělává tolik starostí a k tomu vláda IS, samozřejmě budeme kouřit ještě více než předtím,“ říká kuřák Deir Ezzor. “Na ulici teď nikoho kouřit neuvidíte. Můžete dostat pokutu 65 dolarů (1564 korun), nebo vás zbijí, uvězní, popřípadě pošlou na frontu na pomocné práce, třeba kopat zákopy.“

Pro ty, kteří chtějí riskovat, představují cigarety výjimečnou obchodní příležitost. Pašují uprchlíci, kteří se tak snaží získat peníze na útěk z válečných zón, i organizované gangy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pašerák z města Tabka na severu země, který pochopitelně nechtěl prozradit své jméno, převáží cigarety schované v sedadlech a pneumatikách auta nebo mezi krabicemi s jídlem, které vydává za hlavní artikl.

Cigarety zdražily na trojnásobek

“Můžu vozit jen malé množství, ale prodám ho nejméně za dvojnásobek, než jsem koupil. To je slušný zisk,“ říká. Další taktikou pašeráků je nechat cigarety převážet ženy, protože konzervativní bojovníci IS je příliš neprohlížejí.  Některé pašerácké gangy přesedlaly na cigarety z nutnosti, když jejich obchody se zbraněmi a ropou převzali lidé z IS.

Místní značky cigaret, které se dřív prodávaly za 50 centů, nyní stojí 1,50 dolaru. Proti cenám v Evropě se to zdá málo, ale pro Syřany je to hodně peněz. Většina z nich žije za méně než dva dolary na den.

Těžko jde také sehnat ochucený tabák do vodních dýmek, typických pro Blízký Východ. Podle kuřáků je k sehnání jedna příchuť a za kilo se platí 20 dolarů, to je asi šestkrát víc, než byla obvyklá cena.

Vyvázl jen s pokutou

Někteří pašeráci cigaret spolupracují s veliteli IS, kteří je za úplatek pustí přes kontrolní stanoviště. Pokud je chytí, většinou nejde o život. Hrozí jim zbití nebo zabavení vozu. Někdy stačí zaplatit pokutu, ta je ve výši  dvojnásobku hodnoty kontrabandu. “Chtěl jsem jim zaplatit v syrských lirách, ale berou jenom dolary,“ řekl další pašerák.

Zkušenost s pokutou má i šéf skupiny pašeráků z města Rakká. Minulý měsíc ho na udání džihádisté zadrželi, ale spokojili se pouze se zaplacením pokuty. “Nebili mě ani nemučili. Mám pocit, že jim jde spíš jen o peníze. Nesnažili se ani zjistit, jak jsme cigarety pašovali nebo kdo dělá velké obchody,“ dodal.

Islámský stát v Rakká vztyčil billboardy, které kuřáky vyzývají, aby raději žvýkali větve stromu arak, jako to dělal prorok Mohamed. Většinu kuřáků ale nepřesvědčili. Kouří doma a zápach maskují vonnými tyčinkami. „Rád bych přestal,“ říká jeden milovník nikotinu. „Cigareta je věrný přítel v těžkých časech,“ dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám